18 sunt în Bucureşti, 2 în Tulcea şi câte una în Sf. Gheorghe, Târgu Mureş şi Hârşova. Banii provin din bugetul de stat şi cele locale, dar şi din fonduri proprii ale agenţilor economici sau ale proprietarilor.

16029-132482maxim.jpgMinisterul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care se vor prinde în programul de consolidare pe anul în curs încă 24 de locuinţe încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public. "Acţiunile pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare la clădirile prevăzute în Program, se finanţează potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, republicată, iar pentru anul 2011, prin Legea bugetului de stat, a fost aprobată alocarea sumei de 8.000 mii lei în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului", se arată în Nota de fundamentare a actului normativ.

Cele 24 de clădiri de locuit multietajate se află în diverse stadii de proiectare şi execuţie a lucrărilor de consolidare, preluate din programul de acţiuni pe anul 2010. Astfel se vor efectua lucrări de consolidare la 8 clădiri cu peste P+4 etaje, construite înainte de 1940 din Municipiul Bucureşti, una cu P+4 etaje din Municipiul Roman, Judeţul Neamţ şi încă 2 cu P+4 etaje din Municipiul Tulcea, Judeţul Tulcea.

În ceea ce priveşte clădirile pentru care urmează să se organizeze, în condiţiile legii, contractarea execuţiei lucrărilor de consolidare, acestea sunt în Capitală (7 clădiri cu peste P+4 etaje, construite înainte de 1940), una cu P+10 etaje din Municipiul Sfântu Gheorghe, Judeţul Covasna şi una cu P+4 etaje din Oraşul Hârşova, Judeţul Constanţa.

Clădirile cu proiecte de consolidare în curs de elaborare la 1 ianuarie 2011 sunt în Bucureşti (3 clădiri cu peste P+4 etaje, construite înainte de 1940) şi una cu P+4 etaje din Municipiul Târgu Mureş, Judeţul Mureş.

Proiectul este postat pe site-ul MDRT şi supus dezbaterii publice până la data de 24 ianuarie 2011.

În programul pe anul trecut au fost incluse 29 de clădiri

În Programul de anul trecut pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare cuprinzând clădiri de locuit multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, au fost incluse 29 de clădiri. "În anul 2010 din suma de 5.788 mii lei utilizată pentru derularea programului s-a continuat execuţia lucrărilor de consolidare la 7 clădiri, din care s-au finalizat lucrările de consolidare la 2 clădiri, respectiv din cele 7 proiecte de consolidare în curs de elaborare s-au finalizat proiectele de consolidare la 4 clădiri", se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, republicată, prevede pentru clădirile de locuit multietajate încadrate prin raportul de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public includerea acestora în programe anuale de acţiuni privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare pentru reducerea riscului seismic.

La stabilirea priorităţilor se are în vedere numărul (mediu) de persoane existent în clădire; existenţa spaţiilor publice (la parter sau la alte niveluri ale clădirii); gradul de avariere a structurii clădirii la cutremurele din 1940, 1977, 1986; asimetria structurii clădirii, în plan şi în elevaţie şi numărul de etaje ale acesteia; anul construcţiei, respectiv normele de proiectare antiseismică utilizate pentru proiectarea structurii de rezistenţă a clădirii; poziţia în municipiu/oraş a clădirii şi consecinţele la scară urbană ale unei prăbuşiri, precum şi condiţiile locale de teren, ce pot favoriza perioade predominante ale terenului cvasirezonante cu perioada fundamentală de vibraţie a clădirii.


Sursa

17 January 2011