Problemele CET-urilor, anunturile contradictorii despre eliminarea subventiilor pentru termoficare si dorinta de independenta privind confortul termic sunt motivele pentru care zeci de mii de familii din tara noastra se vor debransa de la sistemele centralizate de termoficare anul acesta. Ariston Thermo România, liderul pietei locale de centrale termice, anunta ca românii debransati vor investi în 2010 circa 120 de milioane de euro în sisteme proprii de încălzire.

14626-11_calorifer_libertatearo_e53f715764.jpg„Din informatiile noastre, pâna la finele acestui an numarul familiilor care se vor debransa va ajunge la aproximativ 90.000. Estimam ca dintre acestea cea mai mare parte va opta pentru instalarea unui sistem propriu de încazire, însa, din pacate, un mic segment nu îsi va permite o astfel de investitie", a declarat Catalin Draguleanu, directorul de vânzari al Ariston Thermo România.

Potrivit estimarilor companiei, pretul mediu pe care îl platesc românii pentru achizitionarea si instalarea unui sistem propriu de încalzire este, în acest moment, de 6.000 de lei, în conditiile în care se efectueaza schimbarea tuturor tevilor si a caloriferelor vechi. La aceste costuri se adauga tarifele percepute pentru debransarea de la sistemul centralizat de încalzire dar si proiectul de bransare la reteaua de gaze, acestea fiind diferite de la un oras la altul.

„Asistam în acest an la o crestere cu peste 35% a cererii de centrale termice, pentru apartamente debransate de la sistemul centralizat. Majoritatea solicitarilor vin în lunile iunie - septembrie, însa exista si un segment de clienti nehotarati care decid schimbarea sistemului de încalzire, o data cu intrarea în sezonul rece, dupa o analiza atenta asupra costurilor de întretinere ce urmeaza pe perioada iernii", a mai afirmat Catalin Draguleanu.

Pentru un apartament de bloc, costul centralei are o pondere de aproximativ 35% din valoarea totala a instalatiei.

„Debransarile de la sistemul centralizat de încalzire se fac preponderent de catre proprietarii de apartamente de bloc. Pentru acest tip de locuinta vânzarile se concentreaza preponderent pe centralele termice conventionale de 24 kW cu un pret mediu de 2.200 de lei", a mai adaugat reprezentantul Ariston Thermo România.



28 October 2010