Târgul Imobiliar PROJECT EXPO, primul eveniment din 2011 care se va desfăşura în perioada 18-20 martie la Sala Palatului, va reuni dezvoltatorii imobiliari, reprezentanţii instituţiilor financiare sau brokeri, oferindu-le astfel ocazia să găsească o soluţie comună pentru deblocarea vânzărilor.

16186-164692-eveniment.jpgÎn condiţiile actuale, în care piaţa dă semne de revenire, un târg imobiliar profesionist este mai mult decât binevenit. „Pentru prima oară după mai bine de 2 ani se poate vorbi cu optimism despre piaţa imobiliară", consideră Sorin Săraru, managing partner PROJECT EXPO. În primul rând, totul depinde de evoluţia economică a României, iar cum Guvernul a prognozat o creştere economică de 1,5%, acest lucru putând însemna o revenire a investiţiilor, dar şi un număr mai mare de tranzacţii cu apartamente, case sau terenuri.

În plus, numărul autorizaţiilor de construcţie a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar băncile sunt din ce în ce mai deschise cu privire la acordarea de credite imobiliare. Şi Programul „Prima Casă" va fi reluat, după jumătatea lunii ianuarie, când Guvernul va emite o nouă ordonanţă de urgenţă cu privire la plafonul sumei garantate. Există un număr foarte mare de români interesaţi de acest program, iar dovada stă în faptul că doar în ultimele două zile ale anului fondul de garantare a primit de la clienţi în jur de 600 de dosare pentru achiziţionarea unei locuinţe prin Programul „Prima Casă".

Veşti bune vin şi din partea notarilor. Taxele notariale au scăzut cu valori de până la 40% de la 1 ianuarie 2011, iar acum notarii publici operează cu alte grile orientative de evaluare, care ţin cont de reducerea valorii proprietăţilor produsă în ultimul an. Scăderea valorilor din noua grilă aduce reducerea taxelor percepute de notar, a impozitului datorat statului şi a taxelor de intabulare. În plus, pentru actele de vânzare-cumpărare, taxele vor scădea cu 10-20-30%, iar pentru partaje şi dezmembrări tarifele scad cu până la 90%.

În aceste condiţii, primul eveniment imobiliar al anului, Târgul PROJECT EXPO promite să fie un adevărat punct de reper în evoluţia acestei pieţe în 2011. Ca de obicei, oferta va fi extrem de variată, cuprinzând atât apartamente şi vile din categoria low cost, cât şi de lux, locuinţe din Bucureşti şi din zonele limitrofe, dar şi din staţiuni montane.


Sursa

26 January 2011