Dacă în noiembrie 2009 clienţii se hotărau să achiziţioneze o locuinţă, în medie, la o săptămână după prima vizionare, acum decizia vine după aproximativ o lună sau chiar mai mult.

15294-154198-crescut1.jpgCei doi ani de criza economică au reuşit să crească de patru ori timpul de tranzacţionare a unei locuinţe. Conform unui studiu realizat de Be Igloo, organizaţia de vânzări pentru fondul de investiţii norvegian Romania Invest, încrederea clienţilor într-o tranzacţie imobiliară a scăzut direct proporţional cu preţul apartamentelor, iar timpul de tranzacţionare, derivat direct al acesteia, a crescut invers proporţional cu încrederea clienţilor într-o tranzacţie imobiliară şi chiar cu preţul locuinţelor.

Cumpărătorii au devenit nehotărâţi

Criza economică a modificat radical psihologia clientului de imobiliare, făcându-l nehotărât. Deşi, datele arată că doar la nivelul capitalei numărul de locuitori raportat la numărul de unităţi locative este de 1,5/cameră, incertitudinea unui loc de muncă stabil, grevele repetate, restructurările, situaţia economică incertă, sistemul bancar dificil şi rigid, precum şi o neîncredere faţă de piaţa imobiliară îi fac pe oameni să amâne pe cât posibil cumpărarea locuinţei de care au nevoie, chiar dacă dispun de fondurile necesare achiziţiei. Ponderea cea mai mare o are instabilitatea economică (52%), urmată de creditarea greoaie (23%), în timp ce neîncrederea în piaţa imobiliară afectează 8% dintre cei care doresc să facă o tranzacţie imobiliară.

„Această atitudine precaută este de înţeles în contextul general, însă dacă clienţii s-ar detaşa puţin şi ar reuşi să analizeze la rece situaţia, şi-ar da seama că stând deoparte, ratează o oportunitate. Investiţiile care aduc cel mai mare profit sunt investiţiile făcute pe timp de criză. Odată ce economia îşi va reveni, preţurile locuinţelor vor intra din nou pe un trend crescător. Nu spun că vor ajunge acolo unde erau în 2008, dar va exista o creştere.", declară Nimrod Zvik, director de marketing la Be Igloo.

Totuşi, cei care aleg să nu facă nicio mişcare pentru îmbunătăţirea situaţiei lor actuale sunt destul de mulţi. La nivel naţional, este nevoie de un milion de locuinţe noi. În Bucureşti, este nevoie de 170.000 locuinţe noi, fără a include locuinţele deja construite în acest moment. Iar numărul celor care cumpără lunar apartamente în Capitală este de doar câteva zeci. „Sunt zeci de mii de oameni care aşteaptă practic ca apartamentele să se scumpească. Căci, formula „aşteptăm vremuri mai bune", de fapt se traduce prin aşteptăm scumpirile.", continuă Nimrod Zvik.

Cea mai scurtă tranzacţie din acest an a durat trei săptămâni

În momentul în care se hotărăsc să cumpere un apartament, cei mai hotărâţi clienţi încheie tranzacţia în aproximativ o lună. Acesta este timpul necesar pentru o perioadă dificilă ca oamenii să se decidă asupra locuinţei şi modalităţilor de plată, să îşi aleagă apartamentul şi să analizeze toată oferta din piaţă. Cea mai scurtă tranzacţie din acest an a durat o săptămână, dar cel mai probabil acest client analizase anterior celelalte oferte din piaţă. Cele mai dificile tranzacţii s-au finalizat însă în 6-7 luni. „În ultimele două luni, probabil cumpărătorii au simţit preţul practicat de noi drept cel corect sau cel pe care şi-l puteau permite, pentru că a scăzut puţin perioada de tranzacţionare.", a mai declarat Nimrod Zvik.


Sursa

24 November 2010