Anul a demarat cu un număr mai mare de tranzacţii pe acest segment. În multe dintre ele sunt implicate persoane fizice. Preţurile la care fac tranzacţiile sunt unele care acum doi ani ar fi părut desprinse din  vise.

sursa:adevarul.roÎnceputul lui 2010 comparativ cu anul precedent e caracterizat de o creştere a cererilor pentru terenuri, potrivit agenţilor imobiliari. Negocierile durează foarte mult însă. Sentimentul din piaţă este unul precaut, dar au apărut şi elemente de optimism.

Un număr important de proprietari care au investit în mai multe terenuri şi care acum au nevoie de lichidităţi, fie pentru continuarea altor proiecte fie pentru stingerea de creanţe bancare, au decis să poziţioneze una dintre proprietăţi în concordanţă cu cererea actuală din piaţă pentru o vânzare rapidă", declară Mădălina Manoilă, broker RE/MAX Magnum.

Infrastructura, criteriu de selecţie

Sunt căutate terenurile din zone rezidenţiale cu suprafeţe cuprinse între 400 şi 1.000 de metri pătraţi, cu utilităţi. Infrastructura este un criteriu important de selecţie. „Investitorii în terenuri aşteaptă acum oportunităţi excepţionale. Practic vânează proprietari care au nevoie urgentă de cash, pentru că au rate de plătit legate de terenul în cauză", adaugă Manoilă.

Există şi o serie de afaceri care se extind în această perioadă, cum e cazul companiilor din sectorul energetic. Un interes crescut există pentru terenuri pentru parcuri eoliene. Bucureştiul şi împrejurimile continuă să fie de departe zona cu cele mai multe tranzacţii, potrivit agentului RE/MAX.

Reduceri repetate

Valorile la care se realizează tranzacţiile sunt unele care-i fac pe investitori să sară în sus de bucurie. Manoilă dă chiar unele exemple în acest sens. Un teren la Otopeni, cu destinaţie rezidenţială, a fost evaluat în 2007 la 350.000 de euro. A fost vândut anul trecut în februarie pentru 225.000 de euro. Acelaşi teren este scos la vânzare azi cu 155.000 de euro. Există interes pentru acest teren, dar tranzacţia nu este încă încheiată, potrivt lui Manoilă.

De asemenea, un teren, lot de casă, din Braşov, la periferia oraşului, cu o suprafaţă de 400 de metri pătraţi cu utilităţi a fost cumpărat în 2004 cu 12 euro pe metru pătrat. Proprietarul a refuzat oferte în anul 2008 la preţul de 85 de euro pe metru şi a vândut la sfârşitul lui 2009 cu 39 de euro.

Sursa

23 February 2010