Alexandru Proteasa concurează cu agenţiile imobiliare când vine vorba de terenuri. La 18 ani şi-a deschis propria agenţie pentru a putea face ce alţii nu au reuşit în criză: să vândă terenuri.

16365-4.jpgÎntr-o perioadă în care tranzacţiile cu terenuri erau unele dintre cele mai profitabile afaceri, Alexandru Proteasa şi-a deschis propria agenţie imobiliară la Moşniţa Veche, localitate apreciată înainte de criză ca locaţie pentru investitori.

Patru ani mai târziu, tânărul de 22 de ani a ajuns să intermedieze aproximativ 80 la sută dintre tranzacţiile cu terenuri din Moşniţa Veche şi a rămas fără concurenţă în zona lui. „Era greu să câştig credibilitatea potenţialilor clienţi la 18 ani. Era vorba de sute de mii de euro", a mărturisit Alexandru. Acum, jumătate dintre cei care apelează la serviciile lui au încredere în el să le intermedieze tranzacţiile.

Un sat scos la vânzare de un timişorean de doar 22 de ani

„Primul client nu a cumpărat cu mine, a cumpărat cu altcineva, dar m-a recomandat mai departe şi cei cărora le-am fost recomandat au şi cumpărat", a povestit agentul imobiliar. Aşa a vândut Alexandru un teren în valoare de 150.000 de euro ce aparţinea bisericii din Moşniţa, prima lui tranzacţie.

A învăţat din criză

Reuşitele şi experienţele prin care a trecut de-a lungul timpului l-au învăţat pe Alexandru câteva reguli de aur pentru ceea ce face el. „Secretul este să ştii să-l asculţi pe client, să fii sociabil, să-i dai ce vrea el. Ca să faci asta, trebuie să cunoşti ce vinzi. Dacă nu eşti convins de ceea ce vinzi, nu reuşeşti să vinzi niciodată nimic", a spus agentul.

Pe lângă ambiţie şi muncă, una dintre armele cu care Alexandru a reuşit să învingă criza şi perioada moartă din sectorul imobiliar a fost promovarea. „Acum trei, patru ani veneau clienţi din toate părţile. Acum trebuie investit mult în publicitate. Asta m-a diferenţiat. Am preluat doar oferte care erau bune şi le-am promovat foarte bine, peste tot, cu poze şi imagini ca să ştie omul ce cumpără", a dezvăluit tânărul. Reţeta lui i-a adus multe tranzacţii reuşite, unele la care chiar nu se aştepta. „Am vândut o casă care era scoasă la 30.000 de euro, mai că pica. Am dat-o cu 29.000 de euro. Am crezut că nu se va întâmpla asta niciodată", a mărturisit agentul.

Planuri de dezvoltare

Până acum, toţi banii pe care i-a câştigat, Alexandru i-a reinvestit în afacerea pe care o administrează. Singurul teren pe care l-a cumpărat pentru a-l vinde mai apoi a fost chiar în Moşniţa Veche. „În decembrie l-am cumpărat cu 15 euro metrul pătrat. A fost o oportunitate. Proprietarul a vrut să-l vândă urgent. Acum doi ani, un metru pătrat era între 40 şi 45 de euro. Eu nu am luat terenul la preţul pieţei să aştept să crească preţurile. L-am luat pentru că era o oportunitate", a spus tânărul de 22 de ani.

Alexandru a vândut terenul la nici o lună de când îl cumpărase, cu 22 de euro pentru metru pătrat. În viitor, timişeanul este decis să investească în dezvoltare imobiliară. „Vreau să încep să construiesc şi eu case. Cunosc cererea şi nimeni nu construieşte", a spus agentul.

Pasiune pentru istoria locală

Tânărul este student în ultimul an la Facultatea de Marketing. Pe lângă agenţia lui imobiliară, Alexandru găseşte timp să fie voluntar pentru Asociaţia pentru Iniţiative Comunitare din Moşniţa. Împreună cu ceilalţi membri, timişeanul încearcă să conserve istoria şi tradiţiile localităţii în care locuieşte.


Sursa

7 February 2011