0-1559-2637169712_4collm__0764.jpgDupă luni bune de criză financiară globală, şi sectorul autohton de real estate se resimte 

 Investitorii imobiliari se arată prudenţi, însă nu doar în România, ci şi pe pieţe mai dezvoltate, precum cele poloneză şi cehă.

Tranzacţiile imobiliare efectuate în România în primul semestru au scăzut cu 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 902 milioane de euro, pe fondul crizei financiare globale ce impune precauţie investitorilor, dar şi după un an 2007 cu recorduri.

În pofida acestei scăderi, România ocupă locul al doilea între ţările din regiune în funcţie de valoarea operaţiunilor, după Polonia, se arată într-un studiu al companiei Jones Lang LaSalle.

"Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare în primul semestru al acestui an s-a diminuat faţă de nivelul record din 2007, activitatea investiţională măsurată prin numărul tranzacţiilor încheiate având de suferit în mod special", se arată în studiu. Cea mai puternică scădere a tranzacţiilor imobiliare, de 64%, s-a înregistrat în Cehia.

Doar patru tranzacţii, în valoare totală de 750 de milioane de euro, au reprezentat mai mult de 80% din volumul total de investiţii. Astfel de transferuri de proprietate, cu valoare mare, au dominat piaţa imobiliară românească în primul semestru.

Upground Estates,cea mai mare

Cea mai mare tranzacţie a fost achiziţia proiectului Upground Estates din Bucureşti, încă nefinalizat şi care va include 600 de apartamente şi 10 hectare de spaţii de birouri şi o parcare subterană de peste 1.000 de locuri, de către fondul RREEF, în valoare de 340 milioane de euro.

Chiar dacă pe o piaţă în scădere, câştigurile investitorilor au continuat să crească. Randamentele pentru clădirile de birouri se situează în jurul valorii de 6.5%, în timp ce pentru retail au ajuns la 6.75%, iar pentru spaţiile logistice, la 8%.

Investitorii sunt prudenţi

Cauzele scăderii valorii tranzacţiilor imobiliare sunt, potrivit Jones Lang LaSalle, criza financiară globală, care continuă să restricţioneze posibilitatea unor cumpărători de a obţine condiţii de finanţare bune, precum şi oferta mare de spaţii.

"Piaţa imobiliară din România continuă să arate fundamente foarte puternice. Cererea de spaţii din partea chiriaşilor continuă să fie foarte solidă".

Cu toate acestea, specialiştii estimează că în următorii doi ani valoarea tranzacţiilor nu va mai depăşi 1,5 miliarde de euro, atât cât s-a înregistrat anul trecut.

Sursa

26 September 2008