Asociaţia Brokerilor Imobiliari oferă membrilor săi o asigurare juridică menită să îi protejează pe aceştia de clienţii de rea credinţă. Totodată actul îi asigură pe clienţi că brokerii nu folosesc clauze abuzive.

În plus, brokerii imobiliari membri ABI care folosesc contractele tipizate oferite de asociaţie beneficiază de reprezentare juridică gratuită în cazul unor litigii.

ABI a realizat împreună cu o casă de avocatură un set de documente standardizate în conformitate cu legislaţia românească, inclusiv cu prevederile legale privind protecţia consumatorului.

Această documentaţie vine în sprijinul brokerii imobiliari ABI, dar şi al clienţilor acestora.

„Nu sunt obligatorii, poţi să devii membru ABI şi să spui nu-mi place ‘contactul tău de la ABI, eu folosesc contractul meu', nu avem nimic împotrivă, nu sunt obligatorii. În schimb în faţa clientului credibilitatea şi încrederea sunt mult mai mari pentru că există o garanţie din partea asociaţiei că acel contract este în conformitate cu legislaţia în vigoare.

În acelaşi timp, dacă tu ca broker ai vreun litigiu cu vreun client şi ai folosit formularele noastre tipizate care au fost concepute împreună cu această casă de avocatură vei avea parte de asistenţă juridică gratuită. Ei (n.r. casa de avocatură) au doar un onorariul de succes între 5-15% în funcţie de sumă, iar tu ca broker nu plăteşti onorariul de diligenţă care este minimum 1000 lei pentru fiecare dosar" susţine Dragoş Vîlceanu, preşedintele ABI.

În plus, contractele expirate pot fi verificate de către ABI, astfel încât vor putea fi descoperite posibile fraude sau situaţii în care clientul ocoleşte plata comisionului către broker.

"Asigurarea juridică a fost implementată cu aprobarea în unanimitatea a membrilor CEx si deocamdată nu este obligatorie.  Pana acum, peste 20 de membri ABI au achiziţionat carnetele cu documente standardizate, deci credem că le şi folosesc.

Procedura este extrem de simplă: dacă esti membru ABI, vii la sediul asociaţiei şi cumperi carnetele cu contracte standardizate. Preţul unui carnet care conţine 50 de contracte este de 20 RON şi este subvenţionat de asociaţie pentru a putea să şi-l permită toti brokerii" a declarat pentru Imopedia.ro preşedintele ABI.


16 September 2010