Oligarhul rus Roman Abramovich ar putea fi numit primar al Moscovei, după ce marţi Yuri Luzhkov a fost eliberat din funcţie de către preşedintele rus Dimitri Medvedev, după o serie de dispute, anunţă RIA Novosti.

14020-abramovich_chelsea.jpgPotrivit presei din Rusia, este puţin probabil ca funcţia de primar să fie menţinută în forma sa actuală şi este de aşteptat ca preşedintele să numească două persoane care să-şi împartă responsabilităţile edilului capitalei Rusiei. Iar explicaţia este simplă: Medvedev nu vrea să repete experienţa cu Luzhkov, despre care crede că a avut prea multă putere.

Şansele ca Abramovich să fie numit primar al Moscovei sunt cu atât mai mari cu cât el nu ar fi la prima experienţă de acest gen. În perioada 2000-2008, patronul clubului de fotbal Chelsea a fost guvernator al regiunii Chukotka, recunoscută pentru faptul că locuitorii săi sunt foarte săraci. Miliardarul rus a reuşit însă să îmbunătăţească nivelul de trai.

De asemenea guvernatorul Abramovich a restaurant şcoli şi locuinţe şi a atras investitori în această regiune. În prezent, omul de afaceri este preşedintele Dictrictului Autonom Chukotka.

Printre posibilii viitori primari ai Moscovei se mai numără Sergei Sobyanin - viceprim-ministru, Valery Shantsev - guvernatorul regiunii Nizhny Novgorod, Vladimir Resin - actualul primar al capitalei Rusiei, Sergei Ivanov - viceprim-ministru, Sergei Shoigu - ministrul Urgenţelor, dar şi Vladimir Zhirinovsky - unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni ruşi şi Alexander Lebedev - om de afaceri, fost ofiţer KGB.


1 October 2010