Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Achiziţia unei locuinţe este însoţită de noi responsabilităţi. Ce aspecte trebuie să ia în calcul chiriaşul devenit proprietar?

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 6593

Disputa dintre a locui cu chirie sau a cumpăra o proprietate reuşeşte întotdeauna să creeze tabere adverse, în orice ţară. În România, este mai mult o argumentaţie teoretică, deoarece, în număr covârșitor, românii fac tot posibilul să devină proprietari, indiferent de sacrificii. Dar Cinci greşeli fatale pe care le fac proprietarii care vor să-şi vândă locuinţa Să vinzi repede o locuinţă, în ziua de astăzi, pare ceva aproape imposibil, consideră mulţi proprietari. Preţul locuinţelor nu dă niciun semn ... chiriaşul care devine proprietar trece printr-o serie de situaţii noi, după semnarea actelor de proprietate, iar bucuria de a deţine propriul cămin vine la pachet cu un set de noi responsabilităţi de întreţinere a locuinţei.

Achiziţia unei locuinţe este însoţită de noi responsabilităţi. Ce aspecte trebuie să ia în calcul chiriaşul devenit proprietar?Argumentele pentru a locui cu chirie pot fi la fel de multe ca şi cele în favoarea achiziţiei, însă după cum arată statisticile, România este o ţară de proprietari: rata de împroprietărire este de peste 90%, iar restul aspiră la o locuinţă. Cu toate acestea, mulţi tineri locuinesc în prezent cu chirie, considerând că este mai avantajos decât să se înhame la un credit pe o perioadă îndelungată.

„Atunci când rata este mult mai mare decât chiria, dar clientul încă o găseşte accesibilă, este mai bine să mai stea o perioadă cu chirie, iar banii în plus pe care i-a dat pe rată, să îi adune într-un cont de economii”, spune Adina Lascu, consultant de economii BCR Asigurări.

Chiar dacă mulţi chiriaşi sunt reticenţi în a contracta un credit imobiliar, vine o perioadă când, în urma unor calcule financiare şi personale complexe, decid că este momentul să deţină propriul cămin. Dincolo de calcule, specialiştii din toate domeniile sunt de acord că decizia de a cumpăra sau de a locui cu chirie este, în primul rând, una emoţională.

„Dacă tu îţi cumperi o casă în care să locuieşti, este mai important să te simţi bine decât să fii investitor şi să câştigi 5% sau 3% sau cât este nivelul pieţei la momentul respectiv. Totuşi, oamenii aşteaptă să scadă preţurile. Deci psihologic, în momentul în care publicul ajunge la concluzia că piaţa nu poate merge mai jos decât atât, va începe un comportament normal de consum imobiliar”, arată Ion Anghel, profesor doctor universitar ASE Bucureşti.  

Satisfacţia de a deţine propria locuinţă este însoţită de o serie de noi responsabilităţi

De cele mai multe ori, chiriaşii sunt preocupaţi doar de Facturi mai mici, obiceiuri mai sănătoase: cum reducem consumul de energie electrică? Valoarea facturilor creşte semnificativ la fiecare început de noiembrie, când temperaturile scad simţitor. Tariful energiei electrice ... întreţinere şi facturile la utilităţi, iar orice fel de problemă a apartamentului îi revine proprietarului. După semnarea actelor de proprietate, costurile cresc considerabil – renovarea, reparaţiile, taxele sau asigurarea proprietăţii nu mai sunt preocuparea altcuiva. Mai mult de atât, întreţinerea unei locuinţe este o preocupare continuă, pe tot parcursul anului, astfel că orice nou proprietar trebuie să aibă în vedere anumite unelte necesare pentru diferite proiecte.

Noii împroprietăriţi nu trebuie să uite că neprevăzutul se poate întâmpla oricând, astfel că îşi pot constitui încă din primele zile o listă cu antreprenori şi prestatori de servicii din diferite domenii. Sfaturile rudelor sau ale prietenilor sunt extrem de valoroase, căci în acest segment, contractele se obţin mai ales în baza recomandărilor. De asemenea, consultantul imobiliar are nenumărate relaţii şi poate indica o persoană de încredere, fie că este vorba de un instalator, electrician sau zugrav. 

Atenţie la contractele imobiliare, pot ascunde capcane nebănuite Nu puţini sunt clienţii care şi-au asumat nişte riscuri şi au pierdut. Fie că au plătit pentru un apartament pe care nu l-au văzut niciodată, fie că ... Cunoaşterea unor informaţii de bază despre noua proprietate este vitală, chiar dacă, în caz de nevoie, vor veni nişte profesionişti să se ocupe de problemele apărute. Orice proprietar trebuie să ştie care este conducta principală şi cum să oprească apa, în caz de urgenţă. De asemenea, este de mare ajutor dacă aflaţi pe unde trec ţevile sau firele eletrice, astfel încât să nu trebuiască să spargeţi pereţii în locuri inutile, în caz de nevoie. În plus, familiarizaţi-vă încă de la început cu toţi robineţii din casă, cât şi cu tabloul electric şi siguranţele, aflaţi care sunt cele pentru prize, întrerupătoare sau aer condiţionat şi căror zone corespund.

Exteriorul este un aspect ce trebuie luat în calcul, mai ales dacă este vorba despre o casă. Orice construcţie necesită atenţie şi preocupare la suprafaţă, nu numai din punct de vedere estetic, ci şi pentru a proteja elementele structurale şi pentru a-i menţine eficienţa energetică. Trebuie supravegheate atent toate micile stricăciuni, fisuri sau înfundături ce menţin apa în apropierea structurii, iar acoperişul trebuie verificat periodic, astfel încât zonele cu probleme să poată fi depistate înainte de apariţia unor probleme grave.

Nu în ultimul rând, existenţa unei truse de scule este obligatorie în orice locuinţă. Va veni un anumit moment când veţi avea nevoie de anumite instrumente, aşa că este bine să vi le cumpăraţi din timp şi să le păstraţi organizate într-un loc unde puteţi avea uşor acces.

 

CITEȘTE ȘI:  Sistemele alternative de încălzire a locuinţei scad puternic facturile, dar sunt neglijate din cauza investiţiei iniţiale Costul din ce în ce mai ridicat al gigacaloriei împinge românii către sisteme alternative de încălzire a locuinţei. Deşi cei ... Sistemele alternative de încălzire a locuinţei scad puternic facturile, dar sunt neglijate din cauza investiţiei iniţiale

 
 
Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video