Companiile imobiliare listate pe burse din Europa si Australia, care au activitate si pe piata locala, au inregistrat cresteri cuprinse intre 5% si 68% in ultimele saptamani, dupa ce la finalul lunii februarie majoritatea investitorilor in real estate suferisera corectii medii de 30%, ca urmare a crizei mondiale a creditelor ipotecare.

In topul revenirilor s-au aflat australienii de la APN/UKA, proprietarii centrului comercial City Mall din Bucuresti, ale caror actiuni au castigat 68% de la sfarsitul lunii martie, precum si proprietarii Shopping Center Militari, Meinl European Land, ale caror actiuni listate pe bursa de la Viena s-au apreciat cu 30% fata de minimul inregistrat la jumatatea lunii martie.

O crestere importanta a inregistrat si dezvoltatorul Africa Israel, de circa 28% in mai putin de o luna, recuperand practic in acest interval scaderile inregistrate in precedentele patru luni. Pe plus s-au aflat in ultima luna si actiunile celui mai important cumparator de proprietati de pe piata locala, Immoeast, a carui capitalizare a crescut cu 10% de la mijlocul lunii martie.

Mark Holdsworth, manager in cadrul fondului britanic Fabian, spunea intr-un interviu recent ca pe bursa de la Londra a fost "carnagiu", o buna parte dintre companiile cu acitivitati imobiliare ajungand la capitalizari sub valoarea totala a activelor.

De altfel, actiunile Fabian au continuat sa scada, de la mijlocul lunii martie fiind inregistrata o depreciere de 11%.

Pe de alta parte, alti investitori cu actiuni listate la Londra, precum Equest Balkan Properties, au ra?portat cresteri in aceeasi perioada.

Cresterea actiunilor poate readuce apetitul investitorilor imobiliari, care pe masura ce conditiile de obtinere a finantarilor bancare s-au inasprit, pot lua in calcul noi oferte publice de actiuni.

Topul cresterilor pe bursa de la Inceputul lunii martie

  • Actiunile australienilor de la APN/UKA au crescut cu 68% in aproximativ o luna de zile;
  • Pe bursa de la Viena Meinl European Land a crescut cu aproape 30% de la mijlocul lunii martie;
  • Africa Israel a recuperat in decurs de o luna aproape integral scaderea de 30% inregistrata in prima parte a anului;
  • Capitalizarea Globe Trade Center pe bursa de la Varsovia a crescut cu 15% de la minimul inregistrat in 10 martie;
  • Immoeast a trecut pe plus de la mijlocul lunii martie, perioada in care valoarea actiunilor a crescut cu 10%;

     Fabian a continuat sa scada pe bursa de la Londra, minus 11% de la mijlocul lunii martie.

  • Sursa

    24 April 2008