Cele mai mari bănci de pe piaţă şi firmele de insolvenţă scot la licitaţie în următoarea lună 12 active imobiliare cu preţuri cumulate de peste 36 de milioane de euro, proprietăţi situate atât în Bucureşti, cât şi în Braşov, Iaşi sau Piatra-Neamţ.

22899-terenuri.jpgZiarul Financiar a căutat pe site-urile primelor zece bănci din sistem cele mai scumpe active imobiliare scoase la licitaţie în urma executărilor, iar listele cu astfel de proprietăţi sunt tot mai lungi.

În paralel, firmele de insolvenţă organizează la rândul lor licitaţii cu active ale firmelor aflate în lichidare sau reorganizare judiciară, proprietăţi care de asemenea pot avea preţuri de pornire de ordinul milioanelor de euro.

În unele cazuri preţurile solicitate sunt peste valorile practicate în piaţă, anunţurile cu licitaţii nu sunt foarte vizibile, iar cumpărătorii interesaţi trebuie să cumpere un caiet de sarcini şi să achite garanţii substanţiale (10% din preţul de pornire al licitaţiei) - astfel că, cel puţin deocamdată, interesul pentru aceste active este destul de redus.

Cele mai importante active imobiliare valorificate în urma lichidării au fost în ultimii ani centrele co merciale Tiago Mall din Oradea şi City Mall din Bucureşti, precum şi un pachet de 129 de apartamente din cadrul ansamblului rezidenţial My Dream din Pipera.

Anul acesta este aşteptată şi ieşirea pe piaţă a proiectului Armonia din Brăila, al cărui faliment a fost pronunţat de instanţă la sfârşitul anului trecut.

Proiectul evaluat la 25 de milioane de euro îşi va găsi însă cu greu cumpărători la acest preţ, ţinând cont că de mai bine de doi ani centrul comercial nu are niciun fel de activitate.

Cele mai scumpe proprietăţi imobiliare scoase la licitaţie în următoarele săptămâni în Bucureşti sunt terenuri de câteva milioane de euro situate în zone precum şoseaua Fundeni, Drumul Găzarului, Şoseaua Chitilei sau, mai central, în apropierea intersecţiei dintre Calea Griviţei şi Calea Victoriei, pe Strada Occidentului.

Preţuri la terenuri în Bucureşti: între 150 şi 1.375 euro/mp

Cel mai scump dintre aceste loturi este cel din Fundeni, scos la licitaţie de către firma Fineco Insolvency pentru un preţ de 11,47 mil. euro, ceea ce înseamnă peste 250 de euro/mp ţinând cont de suprafaţa de 45.000 mp a celor nouă parcele care îl formează.

Un alt teren care era destinat construirii unui ansamblu rezidenţial şi a ajuns să fie lichidat se află în Drumul Găzarului, în sudul Capitalei, unde un grup de investitori irlandezi intenţiona să ridice blocuri cu locuinţe. Lotul de aproape 16.000 mp costă acum 4,6 mil. euro (aproape 300 euro/mp) şi este scos la licitaţie de către firma RVA Insolvency.

La ce preţuri mai sunt evaluate terenurile executate silit din Bucureşti? Pe strada Constantin Godeanu, lângă Şoseaua Chitilei, preţul solicitat pe metrul pătrat de teren este de circa 150 de euro, în timp ce lotul de pe Strada Occidentului a fost evaluat la 1.375 de euro/mp (preţ de 4,9 milioane lei pentru 831 metri pătraţi de teren).

Vilă de 5 milioane de euro, la licitaţie

În materie de clădiri, la sfârşitul acestei luni va fi scoasă la licitaţie o vilă istorică din Piaţa Romană, chiar de lângă ASE, la un preţ de pornire de 5 milioane de euro, ca urmare a intrării în insolvenţă a firmei Proconces Ro. Licitaţia va fi organizată de către firma BDO Business Restructuring, iar principalul creditor este UniCredit Ţiriac Bank.

Cele mai scumpe active imobiliare scoase la licitaţie în afara Capitalei sunt un teren de 7,8 hectare din Predeal, destinat unui proiect rezidenţial, un lot de 9,5 hectare din localitatea Ghimbav, judeţul Braşov, unde au fost construite câteva blocuri aflate la stadiul de structură de rezistenţă sau un lot de 2,6 ha din Piatra-Neamţ, cele trei active fiind evaluate la circa 25 de milioane de lei.

În cazul în care firma Asmita Gardens, dezvoltatorul unui proiect imobiliar cu aproape 800 de apartamente din Bucureşti, ar intra în faliment, cele peste 400 de apartamente nevândute ar putea reprezenta cel mai important pachet imobiliar scos la lichidare în urma actualei crize.


Sursa

9 January 2012