Birourile şi centrele comerciale deţinute pe piaţa locală de fondul austriac de investiţii Immofinanz s-au depreciat cu 1,6% în perioada mai-iulie 2011 faţă de trimestrul anterior, ca urmare a reducerii gradului de ocupare şi a încasărilor, potrivit unui raport financiar al companiei.

21178-8-polus-cluj.jpgAstfel, cele nouă clădiri de birouri din Bucureşti şi cele patru centre comerciale din ţară ale companiei valorau la sfârşitul lunii iulie 586,3 mil. euro, faţă de 595,5 mil. euro la sfârşitul lunii aprilie.

Scăderea este determinată de reducerea gradului de ocupare pentru ambele tipuri de active. Astfel, gradul de ocupare din clădirile de birouri a scăzut de la 85,6% la 83,7%, în timp ce în cazul mallurilor acelaşi coeficient a scăzut de la 89,4% la 87,8%.

Mai puţini chiriaşi înseamnă şi încasări mai mici din chirii, diferenţa fiind mai pronunţată în cazul portofoliului de birouri, unde veniturile au scăzut de la 8 mil. euro la 6,7 mil. euro, respectiv 16,25%. Cele mai importante proiecte aflate în portofoliul Immofinanz sunt IRIDE din Pipera, Victoria Park, vizavi de proiectul Băneasa, S-Park, în spatele Casei Presei, sau Bucharest Corporate Center de pe strada Buzeşti.

În cele patru centre comerciale din portofoliu - Polus Cluj, Euromall Piteşti, Armonia Arad şi Gold Plaza Baia Mare - încasările au scăzut de la 4 mil. euro în perioada februarie-aprilie la 3,9 mil. euro în intervalul mai-iulie.

Reprezentanţii Immofinanz nu au precizat care au fost mutările de chiriaşi care au determinat scăderea încasărilor şi a gradelor de ocupare.

Austriecii deţin în România şi trei proiecte logistice, evaluate în uşoară creştere, de la 25 la 25,2 mil. euro, în ciuda faptului că veniturile au rămas constante, la 0,2 mil. euro.

Portofoliul Immofinanz mai cuprinde un mall aflat în construcţie - proiectul Maritimo din Constanţa, a cărui deschidere este programată pentru 28 octombrie -, precum şi alte 33 de terenuri, evaluate la 256,8 milioane de euro, pentru dezvoltări ulterioare.

Reducerea valorii de piaţă a activelor locale a determinat pierderea poziţiei de piaţă externă principală a României pentru Immofinanz, în favoarea Rusiei. Cu toate acestea, pe termen mediu şi lung compania deţine în România mai mult de jumătate din terenurile pentru investiţii viitoare, circa 180 de hectare evaluate la 256,8 mil. euro.


Sursa

27 September 2011