"Afacerile mele au un punct comun cu imobiliare - terenurile agricole, dar acestea au o destinaţie specială şi au o particularitate: ele trebuie lucrate. Tocmai pentru acest fapt, că sunt productive, terenurile agricole au preţuri care stagnează sau chiar se află într-un uşor trend de creştere", declară omul de afaceri Adrian Porumboiu, într-un interviu în exclusivitate pentru IMOPEDIA.ro.

Adrian Porumboiu: “Preţurile terenurilor agricole cresc uşor”IMOPEDIA.ro: Şi dacă vi s-ar oferi un preţ bun pentru un teren agricol care ar putea deveni ulterior intravilan nu aţi vinde?

Adrian Porumboiu: Nici vorbă. Sunt din profilul societăţii, din activitatea societăţii. Nici vorbă de aşa ceva. Eu nu le-am cumpărat ca să le revând, le-am cumpărat pentru producţia agricolă.

IMOPEDIA.ro: Dar de cumpărat aţi fi dispus?

Adrian Porumboiu: În zona unde derulez afacerile da, în altă parte nu. Am terenuri în zona Moldovei, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Galaţi, în Moldova Centrală.

IMOPEDIA.ro: Se vând terenuri agricole în această perioadă? Preţurile sunt mai bune?

Adrian Porumboiu: Se vând. A crescut cererea, chiar dacă pe piaţa imobiliară preţurile au scăzut la terenuri, aici, pentru terenurile agricole preţurile stagnează sau chiar se află într-un uşor trend de creştere.

IMOPEDIA.ro: Şi care sunt preţurile în zonă?

Adrian Porumboiu: Nu vă pot spune. Cumperi într-o zi cu un preţ, în altă zi cu alt preţ. Aici, în acest domeniu, cei care cumpără, cumpără doar pentru a lucra pământul. Nu cumpără nimeni să-l ţină ca să îl revândă. Toţi cei interesaţi în businessul agricol cumpără acum terenuri.

IMOPEDIA.ro: Cât de profitabile sunt afacerile în agricultură?

Adrian Porumboiu: Nu sunt foarte profitabile, dar vor deveni profitabile. De fapt corect spus ar fi, nu sunt atât de profitabile, pe cât ar trebui să fie, dar cu siguranţă vor fi în perspectivă. Există trei motive: criza a produs un tip de alimentaţie care începe să scoată colţii şi să orienteze consumatorul spre produse primare, în al doilea rând ne bazăm pe necesitatea mai mult decât imperativă a omului de a mânca şi în final se conturează destinaţii noi  -energetice (biocarburanţi n.r.) ale unor produse agricole, precum floarea soarelui, rapiţa, chiar şi grâul.

IMOPEDIA.ro: Sunt mulţi cei care deţin terenuri agricole şi nu le pot lucra şi aleg să le vândă?

Adrian Porumboiu: Sunt situaţii, dar sunt suprafeţe mici. Noi vorbim de suprafeţe mari, agricultura se face numai pe suprafeţe mari, nu pe suprafeţe mici.

IMOPEDIA.ro: Încurajează statul afacerile agricole?

Statul ar trebui să facă ceea ce fac celelalte ţări din Uniunea Europeană. Dacă ar face, situaţia ar fi alta.

IMOPEDIA.ro: La ce vă referiţi, concret?

Adrian Porumboiu: E un ansamblu de măsuri, nu poţi să enumeri una două sau trei măsuri. De asemenea, nu trebuie să uite nimeni că mai bine de 50% din populaţia ţării provine din mediul rural şi o apropiere şi modernizare a statului român nu se poate face fără o agricultură modernă care să creeze venituri necesare dezvoltării, nu numai agriculturii, dar şi în zona rurală.

IMOPEDIA.ro: Care sunt problemele cu care se confruntă agricultura românească?

Adrian Porumboiu: Sunt foarte multe. Am să mă opresc să spun foarte multe.

IMOPEDIA.ro: Nu vă tentează afacerile imobiliare?

Adrian Porumboiu: Nu. Am investit foarte mult şi nu numai în agricultură, ci şi în industria alimentară. Lucrăm aproape 48.000 de hectare. Este o industrie bine pusă la punct, industria alimentară, fabrici de ulei, febrici de lapte, fabrici de panificaţie.

 

IMOPEDIA.ro: Cum merg vânzările în industria alimentară? Au scăzut?

Adrian Porumboiu: Vânzările cantitativ au fost mai mari, dar la valori mai mici, pentru că au scăzut preţurile. Dar cred că lucrurile vor intra în normal, într-un an-doi.

 

29 May 2009