Ideea că angajaţii Fiscului ar putea reîncepe să bată la uşi pentru recuperarea datoriilor a fost de natură să nemulţumească o bună parte dintre români. Teama acestora nu este tocmai nejustificată, spun experţii în fiscalitate. Dar nu de angajaţii statului trebuie să ne temem, ci mai degrabă de cei care vor pretinde că sunt autorizaţi să intre în casele oamenilor, când în realitate, sunt infractori. Proiectul de Ordin privind aprobarea Cartei drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale este o măsură cu efecte benefice, dar poate da naştere la abuzuri.

32406-collection-appeal-program.jpgMetoda de verificare fiscală la domiciliu sau la sediul firmei este catalogată drept invazivă, de mulţi dintre contributori. Ei asociază această măsură cu perioade demult apuse şi consideră că, astfel, libertatea le va fi îngrădită. Specialiştii în fiscalitate sunt însă de părere că, pe termen lung, o asemenea măsură poate aduce rezultate notabile. Este însă foarte important ca o asemenea procedură să nu dea naştere la abuzuri.

„Nu este o măsură care ar trebui să genereze panică în rândul cetăţenilor. Contribuabilii care au un comportament fiscal decent nu au de ce să îşi facă probleme. Pot apărea probleme însă, de exemplu, în situaţia în care unele firme cu un comportament ilicit pretind că sunt autorizate şi solicită acte sau sume de bani unor persoane fizice sau juridice suficient de credule încât să permită acest lucru”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Carmen Pagubă, avocat Poteraş&Asociaţii.

Tocmai de aceea, este important pentru toată lumea să cunoască drepturile şi obligaţiile pe care le prevede Proiectul de Ordin privind aprobarea Cartei drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale. Astfel, în actul publicat recent pe siteul Ministerului Finanţelor, este specificat clar că toţi cetăţenii au obligaţia de a permite funcţionarului Fiscului să intre în locuinţa lor.

„Indiferent de locul unde se desfăşoară verificarea fiscală, aveţi obligaţia de a permite funcţionarilor împuterniciţi de organul fiscal să efectueze o cercetare la faţa locului, precum şi experţilor folosiţi pentru această acţiune, intrarea acestora pe terenuri, în încăperi şi în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal", se arată în Obligaţia de a permite efectuarea cercetărilor la faţa locului, stipulată la numărul 4 de pe lista obligaţiilor menţionate în Proiect.

Contribuabilii pot refuza verificarea, precum şi oferirea unor informaţii

Pe lista obligaţiilor se numără şi aceea de a oferi toate actele necesare personalului de investigare, precum şi deschidere totală în oferirea informaţiilor necesare. Cu toate acestea, există şi excepţii. De exemplu, contribuabilul poate refuza o vizită a Fiscului, cu condiţia să aibă un motiv solid şi să îşi exprime cerereea în scris, în timp util. De asemenea, persoana fizică sau juridică chestionată îşi poate rezerva dreptul de a nu oferi informaţii despre persoane cu care are un grad de rudenia de până la gradul trei. În plus:

  • Contribuabilul are dreptul de a contesta decizia de impunere emisă
  • Acţiunea de verificare va fi anunţată în scris de către organul fiscal cu cel puţin 15 zile înainte de începerea verificării
  • Cetăţenii au dreptul de a solicita schimbarea locului de desfăşurare a verificării fiscale
  • Se poate solicita prelungirea termenului de prezentare a informaţiilor şi a înscrisurilor

„Dacă toate aceste condiţii sunt întrunite, atunci întregul demers este legal. Dacă în schimb personalul de verificare insistă întru încălcarea aspectelor specificate în lege, atunci întregul proces devine unul reprobabil. Este decizia contribuabilului dacă aceptă sau nu un asemenea comportament, dar este de la sine înţeles că şi consecinţele vor fi suportate în totalitate de acesta, dacă va fi cazul”, continuă avocat Carmen Pagubă.

IMOPEDIA.ro vă pune la dispoziţie Proiectul de Ordin privind aprobarea Cartei drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale, pentru analiză. Acesta poate fi citit integral aici.

 

20 November 2013