Pe măsură ce vremea se încălzește, tot mai mulți români încep să simtă nevoia de aer condiționat. Cei care se gândesc chiar să cumpere un aparat de aer condiționat sunt puși în fața unei diversități care poate părea copleșitoare. Zeci de producători, fiecare cu zeci de modele, de la prețuri mici până la prețuri exorbitante – decizia nu este una ușoară. Dar organizarea ideilor se poate dovedi salvatoare, așadar am întocmit un ghid care să contureze principiile care stau la baza achiziției unui aparat de aer condiționat.

41371-aer_conditionat.jpgCumpărarea unui aparat de aer condiționat trebuie să înceapă de acasă. Într-o epocă în care accesul la informații este atât de facil, o simplă accesare a internetului poate aduce în fața clientului toate mărcile de pe piață, precum și prețuri estimative. De asemenea, tot internetul poate prezenta experiențe ale altor clienți cu diverse branduri și aparate, care pot sta drept reper de achiziție. Totdată, ar fi recomandată și realizarea unui sondaj printre cunoscuți, tot cu scopul de a obține cât mai multe informații despre cum și-au ales ei aerul condiționat, cât de mulțumiți sunt de ce au cumpărat și ce ar schimba, dacă ar putea să se întoarcă la momentul achiziției.

Un producător important oferă garanția unor produse și servicii de calitate 

Odată strânse aceste informații, se poate trece la alegerea producătorului. Firmele mari, importante, sunt recomandate pentru faptul că au produse calitative, game variate, prețuri destinate tuturor dar, cel mai important, service ușor accesibil. Astfel, dacă există probleme, o echipă de specialiști se va deplasa rapid la client pentru a o remedia. Firmele mari nu își permit să își dezamăgească clienții, în condițiile în care concurența este acerbă. Totuși, pentru a avea această certitudine, este bine de studiat condițiile în care se oferă garanția și ce se întâplă odată ce aparatul iese din garanție.

Capacitatea aparatului depinde de suprafața încăperii, nu de prețul cel mai mic

Odată ce v-ați hotărât asupra modelului, o echipă de specialiști va veni gratuit acasă la client pentru a face câteva calcule. Scopul este acela de a alege capacitatea potrivită a aparatului. Aceasta se calculează în funcție de suprafața camerei. În principiu, capacitatea variază între 5.000 și 22.00 BTU, dar pentru dormitoarele clasice de la blocuri, unde suprafața variază între 10 și 25 mp, este nevoie de o capacitate de aproximativ 9.000 BTU. Pentru camerele mai mari, de până la 35 mp, se recomandă aparate cu măcar 12.000 BTU. În caz contrar, consumul de curent va fi mult mai mare, iar camera nu se va răci corespunzător.

Clasa energetică poaate aduce economii de până la jumătate din consumul de curent

Nu în cele din urmă, clasa energetică a aparatului este cel puțin la fel de importantă ca prețul sau capacitatea. Aparatele de aer condiționat sunt, prin excelență, mari consumatori de curent, așadar orice posibilitate de a face economie trebuie fructificată. În acest sens, chiar și clasa A implică pierderi pe termen lung, așa că este recomandată achiziția unor aparate din clasa A+. acestea pot reduce consumul cu până la jumătate, comparativ cu aparatele din clasele C sau D. Ca un bonus, tehnologia cu inverter aduce o economie de 30% față de aparatele cu tehnologie standard.

CITEȘTE ȘI:

6 April 2017