Aerul condiționat se poate dovedi salvator în verile caniculare, iar folosirea lui pare a fi atât de simplă pe cât este apăsarea butonului de pornire/oprire. Totuși, există un mod corect în care poate fi folosit aparatul de aer condiționat. Cei care respectă acest cod de utilizare se bucură de costuri mai reduse, o durată mai mare de viață a aparaturii precum și de un mediu ambiental mai plăcut.

40734-aer_conditionat.jpgAparatele de aer condiționat pot să funcționeze sau să funcționeze optim. În cel de-al doilea caz, locuința se răcorește imediat, aparatul se păstrează în stare bună de funcționare pentru mai mult timp, iar facturile rămân la un minimum posibil. Prima și cea mai importantă măsură, dar și cea mai la îndemână, este curățarea periodică a filtrelor.  Ideal ar fi ca această operațiune să se desfășoare de două ori pe an. 

Pentru curățarea filtrelor nu este nevoie de specialiști, este o operațiune la îndemâna oricui: se scoate filtrul, se bagă sub jet de apă, se pune la loc. Cu aceeași ocazie, proprietarii pot să curețe și celelalte componente ale unității interne cu o cârpă umedă sau o soluție dezinfectantă. Condensul acumulat poate conduce la dezvoltarea de bacterii, ciuperci și mucegai. Dacă nu sunt curățate, aerul suflat va fi contaminat și va reprezenta un pericol atât pentru sănătatea celor expuși, cât și pentru buna funcționare a aparatului”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marcel Toma, consultant vânzări magazin electrocasnice.

Când aerul condiționat își pierde puterea de răcire, soluția poate fi simplă și la îndemâna oricui

Astfel, atunci când un aparat de aer condiționat pare să își fi pierdut puterea de răcire, primul lucru care trebuie verificat este dacă filtrele sunt murdare. O altă problemă este setarea temperaturii de funcționare cei mai mulți utilizatori de aer condiționat tind să îl pornească pe cea mai joasă treaptă, pentru o perioadă scurtă de timp. Această strategie nu este deloc eficientă, spun specialiștii. 

Schimbarea bruscă de temperatură este nocivă pentru sănătate, iar în plus, forțează aparatul. Ideal este ca aparatul să funcționeze pe termen mai lung, la o temperatură mai ridicată. Optim este să funcționeze la 24 de grade, punct în care se atinge și un consum scăzut de energie. Pentru fiecare grad în minus, consumul crește cu până la 7%”, explică specialistul în electrocasnice.

Aerul condiționat este mai ieftin dacă funcționează pe o treaptă scăzută, dar toată ziua

Un locuință în care aparatul de aer condiționat funcționează intermitent nu are timp să se răcească suficient, ba chiar se încălzește între două sesiuni de răcire, motiv pentru care fiecare pornire a aerului condiționat înseamnă un consum mai mare de energie. Dacă acest lucru se cumulează cu un aparat cu o putere mai mică decât necesarul locuinței, factura la electricitate poate crește substanțial.

„Atunci când alegi un aparat de aer condiționat, faci o investiție pe termen mediu. Dacă iei decizia în funcție de cel mai mic preț, te sabotezi singur. Înainte de achiziție trebuie făcute măsurători și calcule, astfel încât săștii de ce capacitate este nevoie pentru locuința ta, iar alegerea unui aparat cu o calsă energetică superioară îți va aduce cele mai mici facturi. Altfel, plătești pentru fiecare folosire mai mult decât ai fi plătit inițial pe un aparat mai bun”, explică Marcel Toma. 

Este recomandată chiar cumpărarea unui aparat supradimensionat, care poate fi folosit la o treaptă mai mică. Acest lucru va menaja uzura și va duce la o durată de utilizare mai mare. Și montarea este importantă pentru buna fucționare a aparatului. Mai ales în cazul unității exterioare, care trebuie poziționată într-un loc ferit de razele soarelui. Acest lucru este adesea imposibil de îndeplinit, așa că echipa de montare trebuie să vizeze măcar o bună circulație a aerului.

Pentru a avea un aparat de aer condiționat care sa lucreze eficient, ieftin și pe termen lung, orice detaliu contează. Dacă unitatea exterioară stă în soare toată ziu, atunci consumul crește. Dacă în casă bate soarele toată ziua, consumul crește. Iar dacă în exterior, aparatul este mai greu de protejat, pentru interior se pot folosi cu succes jaluzelele, rulourile, ferestre de calitate care izolează bine etc”, explică specialistul citat.

Din același motiv, ar trebui evitate și activitățile casnice care generează umiditate în exces, precum gătitul sau uscatul rufelor în camerele în care funcționează aerul condiționat. Totodată, conductele sistemelor de aer condițioant ar trebui să fie izolate, mai ales dacă ele traversează spații neamenajate, precum subsolul, mansarda sau garajul.

CITEȘTE ȘI: 

 

9 August 2016