Afaceri cu gradini
Banii Nostri - 06.10.2005
 

n functie de dimensiuni, de materialele si plantele folosite, pretul unei oaze de verdeata variaza intre 2.500 si 40.000 de euro

Companiile si persoanele particulare apeleaza tot mai mult la specialistii in arhitectura peisagera, investind sume considerabile pentru un colt de natura.

Pentru cei care transforma terenurile virane in gradini si parcuri, toamna si primavara nu mai sunt considerate sezoane de varf, pentru ca se lucreaza la foc continuu pe toata perioada anului. Explicatia este aceea ca industria amenajarilor peisagere se dezvolta proportional cu sectorul imobiliar. Constiente ca o vila intr-un cartier rezidential sau o cladire de birouri isi sporeste atractivitatea pentru client si prin aspectul spatiului exterior, tot mai multe companii de constructii dau de lucru firmelor de arhitectura peisagera. Daca in faza initiala se realizeaza o finisare preliminara zonelor neamenajate din jurul cladirilor rezidentiale si de birouri, de exemplu, prin gazonare, nota finala este rezervata beneficiarilor, care platesc sume variate pentru solicitari la fel de variate. Persoanele particulare se dovedesc a fi cei mai dificili clienti, prin prisma exigentelor si a limitarilor bugetare.

Designul spatiului verde

In realizarea unei gradini, specialistii iau in calcul caracteristicile unice ale casei sau cladirii ca amplasament, arhitectura, tipul solului, conditii de drenaj, climat, dar si personalitatea si stilul de viata al clientului. E importanta disponibilitatea beneficiarului pentru intretinerea spatiului verde, prezenta copiilor, a animalelor de casa, utilitatea spatiului, interesul cromatic.

Stilul informal solicita timp minim de intretinere si e ideal pentru persoanele care nu pot aloca mult timp ingrijirii spatiului verde. Conceptul consta in imitarea unui colt de natura, dar in mod selectiv si controlat. E tipul de design asociat cu gradinile rustice englezesti, cu accent pe bordurile naturale din flori perene, arbori si arbusti, plante erbacee si cataratoare, care ofera culoare si atractivitate pe tot parcursul anului.

Spatiul verde e pus in valoare de elemente de design care intervin in functie de tipologia proiectului - stancarii din roci naturale, iazuri artificiale si fantani arteziene, alei si pavimente din diverse tipuri de piatra, statui, elemente de iluminat.

Stilul francez, formal, necesita mai multa grija si se preteaza mai bine pentru gusturile clasice si conservatoare. E caracterizat de eleganta si ordine, de simetrie. Deci vom avea peluza, alei drepte, gard viu bine tuns, zone clar delimitate vizual, covoare de flori in cromatica puternic contrastanta, iazuri ornamentale, fantani si statui.

Un tip de amenjare care prinde bine este gradina Feng Shui, in care se prefera copacii vesnic verzi, pozitionari speciale ale elementelor in cadrul gradinii si mici caderi de apa sau iazuri.

Cat ne costa o gradina

Costul final al spatiului verde, care include proiectare, amenajare si intretinere, e, in medie, de 1,5-10 euro/mp. Astfel, pentru un spatiu de 100 mp, pretul aproximativ - care include proiectare, amenajare si intretinere - este 2.500 de euro. Pentru o suprafata de cateva hectare, ajunge, proportional, la sume de ordinul zecilor de mii de euro, in functie de materialele si plantele folosite, de instalarea unui sistem de irigat si de iluminat de ultima generatie si de operatiunile de intretinere pe care le implica.

Clientul impune pretul

"Cereti sfatul unui specialist inainte de amenajarea gradinii, pentru a evita pierderile ulterioare", afirma Dora Boariu, General Manager Green Prod SRL.

Cei interesati de amenajare e bine sa stie ca procesul complet include trei etape: proiectarea, amenajarea si intretinerea. Consultatiile preliminare sunt un serviciu gratuit, in cazul in care preced o propunere scrisa, un deviz pentru munca de amenajare peisagera solicitata. In aceasta faza are loc o intalnire preliminara, cu analiza solicitarilor clientului, cu evaluarea situatiei terenului si a potentialului acestuia.

Cei care consulta carti de specialitate inainte de a-si aranja gradina sunt exceptii. In general, persoanele care se ocupa de gradina proprie cumpara plante, arbori sau arbusti din magazin, selectandu-le dupa cum dau bine in momentul plantarii, la distante aproximative. Acestia sunt cei care solicita reamenajarea gradinii sau relocarea arborilor, pentru ca, spre exemplu, bradul plantat la intamplare in fata casei le-a obturat perspectiva, o data ajuns la maturitate. Mai serioase sunt problemele care apar in urma dezvoltarii radacinilor unor arbori. Teiul, plantat la distanta prea mica fata de cladire, ajunge sa afecteze fundatia, sa ridice asfaltul sau pavajul.

Costurile serviciilor nu sunt mari, iar principala pondere in costul final o au materialele, plantele si sistemele de irigatie folosite, deci clientul e cel care impune pretul, in functie de suma pe care vrea s-o aloce.

De la proiect la... gradina

Prima faza a lucrarii e proiectarea, care se calculeaza fie ca procent din valoarea finala a lucrarii, variind intre 1 si 10%, conform baremelor si reglementarilor oficiale, fie in functie de necesarul de ore de lucru, calculate dupa dimensiunea lucrarii. In aceasta faza sunt create schite de amenajare, avand in vedere constrangerile de buget. Dupa aprobarea planului, se face o evaluare a costurilor care cuprinde proiectarea, mana de lucru pe teren, plantele, materialele, transportul si supervizarea tehnica.

A doua faza a lucrarii, implementarea sau amenajarea spatiului verde, nu se face la intamplare, pentru ca plantele evolueaza in timp, isi modifica forma, au o crestere lenta sau mai dinamica si incep sa se concureze reciproc. Amenajarea se poate realiza in intregime sau in etape - cu distribuirea costurilor pe o perioada mai mare de timp. Practic, se incepe cu gazonarea si plantarea arborilor de mari dimensiuni, urmand ca elementele mici sa poata fi introduse ulterior. Nu e obligatoriu ca gradina sa fie inceputa si finisata total. De-a lungul timpului, apar elemente care se adauga si elemente care se muta sau se inlocuiesc.

Ultima parte a lucrarii este intretinerea, care consta din consultanta de specialitate pentru pastrarea in conditii optime a materialului floral si dendrologic.

Ca o concluzie, spatiul verde e viu, poate fi prelucrat in etape si este indicat, mai ales in momentul zero, sa se apeleze la consultanta specializata, pentru a evita pierderile - respectiv, o investitie mai mare.


Ioana Roescu - Banii Nostri

6 October 2005