Piața imobiliară a îmbogățit, de-a lungul timpului, nenumărate persoane, din toate categoriile sociale. De la academicieni sclipitori, afaceriști înăscuți sau antreprenori determinați, cu toții au povești spectaculoase despre drumul sinuos pe care l-au străbătut pentru a dobândi succesul. Unii dintre ei au intrat în afacerile cu proprietăți din pură întâmplare, în timp ce alții au fost crescuți cu o cultură imobiliară, din generație în generație. Alții au câștigat, au pierdut totul și au luat-o de la capăt, reclădind un imperiu din nimic. Orice nou antreprenor, dornic să obțină ce au ei, ar trebui să învețe din experiențele lor.

Cumpără, repară, vinde: un concept de miliarde de dolari, pentru  Jon Gray, Blackstone

37931-blackstone_john.jpgJon Gray s-a alăturat companiei de consultanță Blackstone în 1992, determinat să revoluționeze piața imobiliară. El a construit cea mai mare platformă de imobiliare din lume, fiind acum responsabil de operațiuni în valoare de 93 de miliarde de dolari. Tehnica lui pare simplă, urmând același ritual mereu: cumpără, repară, vinde. Dar adevărata virtute a lui Jon Grey este aceea că știe exact ce să cumpere, cum să repare și când să vândă, în așa fel încât profitul să fie maxim. Această intuiție l-a făcut celebru pe piața imobiliară globală, semnând tranzacții istorice, greu de egalat, chiar și din ceea ce pare a fi un eșec răsunător. Un exemplu clar în acest sens este achiziția companiei hoteliere Hilton, în anul 2009, chiar înainte de prăbușirea piețe imobiliare. Tranzacția de 26 de miliarde de dolari a eșuat în scurt timp, odată cu retragerea din afacere a principalilor parteneri, situație urmată de un proces inițiat de un lanț hotelier concurent. Cu toate acestea, patru ani mai târziu, John Gray a vândut compania cu un profit 12 miliarde de dolari, una dintre cele mai profitabile tranzacții cu capital privat din istorie.   

Jeffery Hayward: omul de la care vin banii de locuințe, pentru clienții americani

Jeffery Hayward este vicepreședintele Fannie Mae (The Federal National Mortgage Association) și liderul diviziei de Rezidențe Multifamiliale. El este omul care finanțează peste 500.000 de locuințe din SUA, în fiecare an, infuzând peste 30 de miliarde de dolari în piața creditelor. Aceste cifre sunt spectaculose, mai ales în condițiile în care divizia Multifamilia era în paragină după criză, în anul 2012, când la conducere a venit Hayward. De atunci, fiecare an marchează un nou record la nivel de sume încasate, în timp ce se păstrează condiții precaute de creditare. Cu toate că nu este o persoană publică sau cunoscută, Jeffery Hayward este unul dintre cei mai importanți oameni din piața imobiliară mondială.

Samuel Zell: drumul de la un student cu un vis, până la un magnat de top

Sam Zell de acum este un magnat american cu portofolii în domenii precum energie,37930-sam_zell.jpg logistică, transport și comunicații. Dar unul dintre cel mai important rol pe care l-a jucat este acela de pionier în conturarea pieței imobiliare comerciale moderne, prin compania  Equity International. Înainte de a intra în nucleul economiei mondiale însă, Sam Zell a fost doar un student visător. În timpul facultății, el a fost administratorul unui bloc cu 15 apartamente, iar în schimb, a cerut să nu plătească nimic pentru apartamentul în care locuia. Mai târziu, alături de un coleg, a câștigat un contract cu un mare dezvoltator imobiliar, după ce l-a impresionat pe acesta cu flerul și cunștințele lui despre ceea ce își doresc studenții de la piața imobiliară. În scurt timp, a început să cumpere apartamente în ansamblurile de care se ocupa, așa că, la momentul absolvirii, Zell și colegul lui administrau 4.000 de apartamente și dețineau alte 200. După facultate, a vândut tot și s-a mutat la Chicago, de unde a început să construiască un imperiu imobiliar cum nu a mai existat până atunci. Într-un final, a vândut compania de suflet Equity Office Properties către Blackstone, pentru 39 de miliarde de dolari, cea mai mare achiziție din istorie. În mod ironic, cel care a condus această tranzacție, din partea Blackstone, a fost chiar Jon Gray, primul pe această listă.

Oracolul din Hong Kong: omologul asiatic al lui Waren Buffet

37929-leeshaukee.jpgNăscut în anul 1928, Lee Shau-kee este un colos imobiliar din Hong Kong și fondatorul companiei Henderson Land Development, un conglomerat care include hoteluri, restaurante și servicii de internet. Dar segmentul care l-a consacrat a fost dezvoltarea de locuințe. În anul 2012, a devenit al 19-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 24 de miliarde de dolari, și al doilea cel mai bogat om din Hong Kong. La 86 de ani, el a coborât de la conducerea companiei pe care a înființat-o, lăsându-l pe fiul său lider, dar încă joacă un rol important în consiliul director.

Investitorii din umbră: conducătorii invizibili ai imperiilor cunoscute de toată lumea

Joseph Chetrit este un investitor născut în Maroc, într-o familie de mici întreprinzători în domeniul textil. În urmă cu 25 de ani, el a ajuns în SUA, cu scopul de a extinde afacerea familiei. În anul 1990, a fost acuzat de încălcarea legilor vamale, fapt pentru care a fost condamnat la trei ani cu suspendare. Imediat după aceea, el s-a orientat către imobiliare, cumpărând locuințe periferice, pe care le-a vândut la începutul anilor 1990, pentru 70 de milioane de dolari. În anul 1994, a cumpărat o clădire de birouri în valoare de 13 milioane de dolari, iar în 2004, a fost cel mai important investitor dintr-un grup care a achiziționat Sears Tower, o clădire cu 110 etaje din Chicago, pentru 840 de milioane de dolari. Strategia lui este aceea de a cumpăra când prețurile sunt jos, pentru a vinde atunci când piața își revine. Deși a fost și este un jucător-cheie ale pieței imobiliare, acesta preferă să se păstreze în umbră, lăsând la vedere cât mai puține informații despre viața personală și afacerile lui.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

11 August 2015