0-351-2077108215mare.jpgGrupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, denunţă acte de corupţie în care ar fi implicat fostul ministru de interne Vasile Blaga, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, şi o consilieră locală, aflată în conflict de interese, în cadrul aceleiaşi primării. Practic, GIP acuză faptul că IGP, prin Vasile Blaga, şi-ar fi demolat propriile clădiri doar pentru a nu deranja, "peisagistic", cartierul din imediata vecinătate, construit de firmele din grupul Niro.

Din datele GIP reiese că, pentru sprijinirea proiectului imobiliar Central Residential Park, s-a constituit un grup de influenţă format din fostul ministru de interne Vasile Blaga, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, şi un consilier local, Clitemnestra Gâdea-Volschi, care este în acelaşi timp asociat şi administrator în grupul de firme Niro.

Conflict flagrant de interese

Central Residential Park SA, una dintre firmele grupului Niro, construieşte un cartier de blocuri cu peste 400 apartamente de lux în sectorul 2 din Bucureşti. Cartierul se află în imediata vecinătate a Inspectoratului General al Poliţiei Române. Ce-i drept, zona-tampon era formată din clădiri dărăpănate, aflate în proprietatea IGP, dar care în mod sigur ar fi deranjat privirea locatarilor din cartierul de lux ce este construit de firma Central Residential Park SA. Planul de Urbanism de Detaliu (PUD) necesar construirii acestui cartier a fost aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 2, semnată de consilierul PSD Clitemnestra Gâdea. Căsătorită Volschi, Clitemnestra Gâdea este în acelaşi timp acţionar şi administrator al Central Residential Park SA. GIP acuză faptul că, "participând la adoptarea unei hotărâri de consiliu de pe urma căreia are de câştigat în mod direct, consilierul Clitemnestra Gâdea-Volschi a încălcat grav Legea anticorupţie şi Legea Administraţiei Publice Locale". Clitemnestra Gâdea-Volschi a fost numită, la 30 noiembrie 2004, preşedinte de şedinţă al Consiliului Local, pentru o perioadă de trei luni. Coincidenţă sau nu, exact în această perioadă de preşedinţie a şedinţelor Consiliului Local a fost adoptată Hotărârea nr. 7/26 ian. 2005, prin care se aprobau Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD) pentru o serie de terenuri din acest sector. Printre altele, a fost aprobat şi PUD-ul pentru construirea unui "ansamblu rezidenţial" pe o suprafaţă de 28.009,18 mp, situată pe strada Dinu Vintilă nr. 6. Este suprafaţa de teren pe care se construieşte cartierul Central Residential Park, de către firma din grupul Niro. "Practic, consilierul PSD Clitemnestra Gâdea-Volschi, reprezentanta grupului Niro în Consilul Local al Sectorului 2, şi a aprobat construirea unui cartier de blocuri", acuză GIP. Pe baza aceleaiaşi hotărâri, SC Central Residential Park SA a primit Autorizaţia de Construire şi Autorizaţia de Organizare de Şantier, semnată de Neculai Onţanu, primar PSD al sectorului 2. Din datele obţinute de la Registrul Comerţului reiese că Volschi Clitemnestra a fost numită administrator în firma Central Residential Park SA la 22 noiembrie 2004, fapt ce demonstrează că, atunci când a semnat hotărârile CL, se afla într-un flagrant conflict de interese…

Blaga, denunţat ca agent de influenţă în guvern

GIP susţine că, pentru a putea construi un cartier în imediata apropiere a IGP, "grupul Niro a avut nevoie şi de sprijinul fostului ministru de interne, democratul Vasile Blaga". Teoria este susţinută prin aceea că strada Dinu Vintilă, pe care se construieşte cartierul Niro, este perpendiculară pe Şoseaua Ştefan cel Mare. Cartierul are ieşire atât pe Ştefan cel Mare, la nr. 13A, cât şi pe Dinu Vintilă, la nr. 6, iar blocurile construite de Niro sunt lipite de clădiri aparţinând Ministerului Internelor. Pe Şoseaua Ştefan cel Mare nr. 13, colţ cu Dinu Vintilă, se află sediul Inspectoratului General al Poliţiei, iar pe strada Dinu Vintilă, la nr. 6-6A, se află imobile aparţinând tot IGP. "Practic, Niro a reuşit performanţa de a construi un cartier de blocuri în curtea poliţiei. Între blocurile construite de Central Residential Park şi clădirile Ministerului Administraţiei şi Internelor au rămas, în unele cazuri, distanţe de numai câţiva metri. La câteva luni de la începerea şantierului, fostul ministru de interne Vasile Blaga a iniţiat două hotărâri de guvern prin care mai multe clădiri ale IGP, aflate în calea cartierului construit de Niro, au fost casate. Prin Hotărârea de Guvern nr. 1198 din 5 octombrie 2005, o clădire de birouri de 796 mp, un depozit şi un garaj auto de 241 mp au fost trecute din domeniul public în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcţiune şi a casării. Clădirile se aflau pe Şoseaua Ştefan cel Mare, la nr. 13, adică în incinta IGP şi în imediata apropriere a cartierului lui Niro. Prin Hotărârea de Guvern nr. 477 din 12 aprilie 2006 a fost casată o altă clădire a Inspectoratului General al Poliţiei. Această clădire, cu o suprafaţă de 2.549 mp, se află pe strada Dinu Vintilă nr. 6, adică exact la adresa la care se construiesc blocurile lui Niro. Prin aceste hotărâri de guvern acordate cu dedicaţie, ministrul de interne Vasile Blaga a decis dezafectarea şi demolarea unor clădiri ale IGP care împiedicau dezvoltarea ansamblului imobiliar al grupului Niro", se menţionează în comunicatul GIP. Menţionăm că, în ciuda insistenţelor noastre, ieri, Vasile Blaga şi Neculai Onţanu nu au putut fi contactaţi.

Cine este Clitemnestra Gâdea-Volschi

Despre Clitemnestra Gâdea-Volschi se poate spune că este unul dintre locotenenţii lui Dumitru Nicolae, fondatorul imperiului Niro. Pe Clitemnestra o găsim în toate firmele importante din acest grup (Niro ’95 SA, Central Residential Park SA şi Grand Hotel du Boulevard SA) în calitate de asociat şi administrator. Soţul Clitemnestrei Gâdea, Florin Marius Volschi, este directorul general al SC Grand Hotel du Boulevard, hotelul cumpărat de Dumitru Nicolae de la Corneliu Iacubov în decembrie 2004. Nici Clitemnestra Gâdea-Volschi nu a putut fi contactată, telefonul corespunzător adresei declarate la Registrul Comerţului fiind ţinut la secret.

Sursa

16 April 2007