20 este numarul institutiilor bancare implicate in programul Prima Casa. Acestea sunt:

BCR
Garanti Bank
ING Bank
Banca Transilvania,
Bank Leumi,
BRD-SocGen,
ATEbank,
Raiffeisen Bank,
Volksbank,
Millennium Bank,
Piraeus Bank,
CEC Bank,
Bancpost,
Banca Romaneasca,
Alpha Bank,
Credit Europe Bank,
Unicredit Tiriac Bank,
OTP Bank,
Intesa Sanpaolo,
Emporiki Bank.

Băncile s-au angajat să dea prin „Prima Casă" peste 23.000 de împrumuturi anul acesta, faţă de 16.000 de credite, cât poate garanta statul. BCR a venit cu ceaa mai mare ofertă, ca valoare totală a creditelor pe care le poate acorda,  de 450 de milioane de euro.

Ieri, 25 Iunie:

Băncile se înghesuie să depună dosare pentru creditele garantate de stat. Până la această oră -16:40, au depus oferte 16 bănci, şi după cât se pare sumele solicitate de acestea, adunate, depăşesc deja plafonul de un miliard de euro, impus de Guvern.

Numărul băncilor ar putea să crească, pentru că a fost prelungit termenul de primire a dosarelor.

Până acum, printre băncile care şi-au depus dosare se numără BCR, Piraeus Bank, CEC, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit Ţiriac Bank, BRD, ATE Bank, Bancpost, Millenium Bank, Leumi Bank şi Volksbank.

Aurel Saramet, preşedinte al Fondului Naţional de Garantare ne-a declarat că este deja supraofertă şi că mâine, 26 iunie, reprezentanţii Fondului şi ai Ministerului de Finanţe vor face o analiză a tuturor dosarelor.

 Urmează ca apoi să împartă între bănci valorile maxime în care se pot încadra, mai mici decât cele solicitate. Redistribuirea se va face în sistem „pro -rata".

Pentru a fi sigure că vor fi acceptate în program, mai multe bănci au redus marja de profit sub 4% la creditele în euro, iar la lei au scăzut-o la doar 0,5% (faţă de 2,5%, cât era limita maximă stabilită prin Normele de aplicare). Dobânzile pentru clienţi se calculează adunând marjele de profit cu EURIBOR şi ROBOR .

 ..............
ULTIMA ZI în care băncile depun oferte pentru PRIMA CASĂ!

Prima CasaÎn această seară vom afla băncile care vor să dea credite pentru programul PRIMA CASĂ. Joi, 25 iunie, ora 17,00 expiră termenul până la care acestea îşi pot depune dosarele la  Ministerul de Finanţe.

Până acum, s-au arătat interesate de creditele ipotecare garantate de stat BCR, Piraeus Bank, CEC, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank.

Vă vom ţine la curent.

 

Până la această oră, 13:10, şi-au depus ofertele şapte bănci şi se aşteaptă ca numărul lor să treacă de zece, până la expirarea termenului, potrivit unor surse din piaţa bancară. Celor enumerate mai sus li se alătură BRD şi Volksbank, care au şi depus ofertele.

Unele bănci au prezentat oferte de credite mai ieftine decât limita impusă de Guvern, sub marja de profit de 4% la euro, ceea ce înseamnă o dobândă finală sub 5,3%.

Fiecare bancă vine şi cu propunerea unei sume pe care o alocă acestui program, după care se va face o licitaţie subscrisă pentru împărţirea miliardului de euro, alocat pentru garanţia de stat. Astfel, unele bănci vor acorda mai multe credite prin Prima casă, altele mai puţine. Surse din piaţă susţin că bătălia cea mare se va da între BCR şi BRD, care vor lua cele mai mari felii de tort.

Cât de multe credite ipotecare va putea da fiecare bancă vom putea afla până pe 7 iulie, când programul va fi operaţional.

UPDATE oferit de Robert MOLDOVEANU, IMOPEDIA.ro
  

  

  
 

25 June 2009