Daca se mai indoia cineva de potentialul pietei centrelor comerciale din Bucuresti, compania DTZ, parte a UGL Services, a risipit orice urma de dubiu publicand, la Londra, primul ghid al centrelor comerciale din 40 de orase.

23996-afla-cat-loc-mai-este-in-bucuresti-pentru-noi-p.jpgDin document reiese ca stocul bucurestean de spatii comerciale este in prezent de 186 mp la mia de locuitori fata de 382 mp cat este media europeana. Se disting insa variatii semnificative intre regiuni. La Vilnius, se inregisreaza cel mai mic stoc, de 130 mp la mia de locuitori, in timp ce la Stockholm, media este de 879 mp pentru mia de locuitori.

Bucurestiul are un stoc mediu de 186 mp la mia de locuitori, aici fiind 12 din cele 48 de centre comerciale operationale in Romania. Stocul bucurestean este de trei ori mai mare decat media de 56 mp la nivelul Romaniei si de doua ori mai mic fata de media europeana.

In prezent, stocul total de centre comerciale in Europa este de aproximativ 150 de milioane de metri patrati. Franta, Germania, Spania, Italia si UK reprezinta 60% din acest stoc.

Desi Europa Occidentala dispune de cea mai mare pondere in stocul actual de centre comerciale, Istanbul si orasele din CEE au cel mai mare potential pentru dezvoltari viitoare.

Cresterea vanzarilor la nivelul centrelor comerciale este prognozata la 2% anual, pentru intervalul 2012-2016. Cresteri peste medie sunt preconizate in regiunile din Europa Centrala si de Est (de exemplu, 7.3% anual in Vilnius, 6.4% anual in Riga), si in Tarile Nordice (cu 3.4% anual in Helsinki). Cele mai slabe evolutii ale vanzarilor sunt preconizate pentru sudul Europei (-1.2% in Lisabona si -0.3% in Milano)

Magali Marton, Head of CEMEA Research la DTZ si co-autor al ghidului comenteaza: “Climatul economic incert a franat cheltuielile de consum ale populatiei pe numeroase piete europene. Incetinirea ritmului economic si dificultatile din ce in ce mai mari in obtinerea de finantari in multe tari limiteaza perspectivele dezvoltarii de noi centre comerciale. Cu toate acestea, in contextul unor diferente foarte mari in ceea ce priveste stocul de centre comerciale in Europa si al unei cereri relativ constante pentru spatii noi, este loc pentru investitii noi in centre comerciale in urmatorii ani. Pe pietele mai dezvoltate, investitiile viitoare se vor canaliza catre imbunatatirea centrelor deja existente. In cadrul pietelor inca in curs de dezvoltare, proiectele noi vor constitui principalul focus, vizand sa completeze stocul limitat si sa valorifice cresterile prognozate ale vanzarilor.”

DTZ consiliaza peste 500 de centre comerciale in Europa, cumuland peste 10 milioane de mp. In Romania, DTZ Echinox are un portofoliu de 10 proiecte exclusive si co-exclusive, cumuland peste 400.000 mp.

 

Sursa

23 March 2012