Doar pentru aprilie şi mai au fost anunţate mai mult de 600 de licitaţii pentru vânzarea de locuinţe executate silit. Băncile scot la vânzare din ce în ce mai multe locuinţe ale clienţilor care nu au mai putut achita ratele.

Numărul licitaţiilor a ajuns deja la 900, însă acestea au, deocamdată, doar o valoare simbolică, în condiţiile în care băncile nu reuşesc să vândă imobilele nici măcar la a doua strigare, atunci când, prin lege, sunt obligate să pornească licitaţia de la un preţ cu 25% mai mic decât cel cerut iniţial.

În general, preţul iniţial de vânzare a bunurilor este cu cel puţin 10% sub media pieţei. În fazele următoare, suntem obligaţi prin lege să reducem cu 25% preţul la a doua licitaţie, apoi să acceptăm cel mai bun preţ oferit la a treia licitaţie. Cu toate acestea, avem mari dificultăţi în vânzarea bu­nu­rilor, mai ales în provincie. Cred că toţi aşteaptă ca preţurile să mai scadă.

Deocamdată, un preţ mediu pe care îl obţinem ar fi undeva între 50 şi 60% din valoarea iniţială a bunului", spune un executor bancar. De menţionat că nici 10% din imobilele scoase la licitaţie nu se vând la prima strigare. Raiffeisen Bank şi BCR deţin recordul în privinţa numărului de licitaţii pe care intenţionează să le organizeze în luna mai.

Vine sau nu vine apocalipsa?

De la începutul acestui an, pe piaţă au fost lansate două mari teorii privind evoluţia numă­ru­lui de locuinţe scoase la licitaţie. Una dintre ele, susţinută mai ales de specialişti în insolvenţă, precum Arin Stănescu, dă ca sigură o explozie a executărilor până la jumătatea anului. Argu­mentul: băncile nu mai pot con­ti­nua la infinit reeşalonările de cre­dite şi trebuie să scape de cli­en­ţii cu probleme, pentru care tre­buie să constituie rezerve de risc (provizioane) semnificative.

Re­prezentanţii sistemului ban­car au însă în continuare reţi­neri. Un argument în acest sens îl constituie şi lipsa clienţilor la licitaţiile pentru vânzarea bu­nu­rilor recuperate, fenomen destul de evident, în ciuda fap­tu­lui că băncile au făcut paşi im­por­tanţi pentru transpa­ren­ti­za­rea pro­ce­su­lui de vânzare a bu­nu­rilor exe­cu­tate silit. Dacă, până spre sfâr­şi­tul anului 2009, doar două bănci postau anun­ţu­ri­le de vân­za­re pe site-urile pro­prii, în pre­ -zent, nu mai puţin de 20 de insti­tu­ţii de credit fac acest lucru.
















Sursa

22 April 2010