Băncile şi hotelurile vor aduce în viitor bani investitorilor străini, şi asta deoarece turismul ar putea creşte pe măsură ce măsurile de securitate se îmbunătăţesc, susţin brokerii de la bursa din Bagdad.

"Aş recomanda turismul şi sectorul bancar, în special turismul, deoarece sunt în construcţie noi hoteluri, iar altele sunt în curs de renovare", a spus Ali Jamal, brokerul societăţii de investiţii Al-Jawhara.

Analiştii apreciază că firmele financiare vor susţine revenirea creşterii economice a Irakului, pe măsură ce numărul turiştilot care se cazează în hotelurile din Irak va creşte.

"Hotelurile şi băncile vor merge bine, când securitatea va fi îmbunătăţită. Am investit cu precădere în hoteluri, deoarece acţiunile sunt în creştere, la fel ca şi cele ale băncilor. Dacă va fi mai multe siguranţă, vor fi şi mai mulţi bani ", a spus un investitor irakian la bursă, care afirmă că a câştigat deja 43.000 dolari de pe piaţa de capital în acest an.

Irakul are şapte bănci publice şi circa 20 de bănci private, potrivit băncii centrale, dar nu există însă decât patru sucursale ale băncilor străine: iraniană, turcă, libaneză şi una din Bahrein.

Bilanţul violenţelor din Irak a ajuns la 155 de morţi în septembrie, cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni, dar rămâne în continuare ridicat, potrivit normelor internaţionale.


19 October 2009