Voia să emigreze pentru o viață mai bună, dar a sfârșit prin a construi viețile altora făcând imobiliare chiar aici, în România. Aceasta este, pe scurt, istoria celui care ar putea fi cu ușurință cel mai vechi agent imobiliar care lucrează pe piața locală. Vasile Ciorîță a stat de vorbă cu Răzvan Muntean, la ZAI la o Cafea, despre palpitantul traseu al pieței imobiliare moderne, după căderea comunismului și până în prezent. La discuție a participat și fiul său, Adrian Ciorîță, care s-a alăturat tatălui său în domeniu într-una dintre cele mai dificile perioade recente – la sfârșitul anului 2009, în plină recesiune mondială.

41762-wide-ciorita.jpg

 

Poveștile despre începuturile în imobiliare sunt mereu fascinante, de fiecare dată diferite în detalii, dar mereu cu un element comun: modul în care au schimbat viețile celor care le povestesc. Vasile Ciorîță este poate cel mai vechi om activ în industria imobiliară. Totul a început exact atunci când se pregătea să își schimbe radical viața, dar în niciun caz în România.

„Abia căzuse comunismul, în 1990, când toată lumea voia să plece în Vest pentru o viață mai bună. Eu am decis să îmi încerc norocul în SUA, așa că am pus anunț că vând garsonieră în Rosetti, proprietate personală, luată la un schimb pe vremea lui Ceaușescu. Am dat la schimb un apartament în Dristor pe o garsonieră în Rosetti plus o diferență de bani. Atunci m-a sunat un client care a zis că vrea să cumpere garsoniera, dar mi-a spus că afacerile imobiliare abia încep în România, că prețurile urmează să crească foarte mult și că e un loc bun pentru afaceri. El chiar se întorsese din SUA ca să facă afaceri în România, așa că am zis că știe el ceva. Am decis că mai rămân o perioadă să văd cum e, apoi plec”, își amintește Vasile Ciorîță.

Un plan temporar s-a transformat însă în cea mai stabilă realitate a omului de afaceri, care până la urmă nu a mai vândut garsoniera, ci a trasformat-o în prima lui sursă de venit din domeniul imobiliar.

41763-vasile.jpg„Am început cu închirieri în regim hotelier. Existau pe piață foarte mulți străini care veneau să închirieze în regim hotelier și făceam bani buni astfel. Apoi am început să mai cumpăr și alte garsoniere. În anul 1993 piața crescuse deja foarte mult, se făceau foarte multe tranzacții. Aveam 13 agenți și făceam până la zece tranzacții pe lună.

Eram lideri de piață, între 1993 și 1996. Creșterea era spectaculoasă: dacă cumpărai un apartament azi, în două luni valora cu 10-15% mai mult. Nimeni nu făcea mofturi că nu le place etajul sau poziționarea aprtamentului. Toată lumea cumpăra pentru că știa că oricum crește valoarea lui”, spune Vasile Ciorîță.

Lucrurile s-au schimbat însă în scurt timp, în prima criză economică post-decembristă pe care a simțit-o România. 

„Dacă între 1993 și 1996 piața a crescut mult, între 1996 și 1997, sub conducerea lui Constantinescu, a fost o mică criză economică ce s-a resimțit doar în România. Nu se mai vindea așa de mult, se vindea la prețuri mai mici... atunci a fost primul moment în care am înțeles că trebuie să ne adaptăm pieței, să facem schimbări în modul în care lucrăm. Atunci am început să tranzacționăm doar proprietățile căutate, respectiv zonele centrale și ultracentrale, în special case, vile, și am renunțat la cartiere”, își amintește Vasile Ciorîță.

Din anii 2.000 a devenit evident că lucrurile au nevoie de o schimbare majoră pentru ca piața imobiliară să poată merge înainte. Dacă până atunci toate tranzacțiile erau făcute pe genunchi și de oricine, schimbarea de mileniu a făcut clar faptul că trebuie schimbată și mentalitatea. 

„Până în anul 2000-2001 am făcut afaceri ca toată lumea. Am luat comision de la ambele părți, am pus peste preț, mai ales la terenuri. Nu existau reguli sau regulamente, iar agentul imobiliar era prost văzut în piață. Se spunea că îi ajută pe proprietari să dea țepe și chiar așa era, cu excepția multinaționalelor. Am simțit că piața imobiliară are nevoie de altceva, pentru că imaginea agentului era foarte degradată. Proprietarii și clienții refuzau să lucreze cu agenții. Am decis că schimbarea începe cu mine și am început să urmez un cod etic, am intrat în ARAI, am fondat acest cod etic împreună cu alți colegi și am pus bazele unei educații care obligă agentul să îl respecte, altfel primește sancțiuni. Să se audă în breaslă că anumiți agenți au fost dați afară pentru că nu au respectat regulile. Agenții au realizat că piața trebuie educată. Și eu m-am educat - am realizat că adevăratele valori sunt cele spirituale și morale. Altfel nu poți să faci în viață lucrurui mărețe. Am făcut mulți bani din imobiliare, dar tot ce făceam cheltuiam. Cheltuiam 200-300 de dolari pe seară, nu țineam banii. Apoi am realizat că în viață nu asta contează, să cheltuiești. Am făcut o tranzacție și am strâns cât în 4-5 ani de risipeală și mi-am dat seama că asta contează.  Și mai este important să lași ceva în urma ta. Lucruri pe care le-ai făcut, oameni pe care i-ai învățat pentru ca ei să îi învețe pe alții mai departe. Mi-aș fi dorit ca fiul meu să îmi urmeze în afaceri”, continuă Vasile Ciorîță. 

41764-adrian.jpgÎn tot acest timp, Vasile Corîță era atent analizat de fiul său – Adrian Ciorîță. Acesta nu a vrut să intre în imobiliare de la bun început, dar răbdarea și perseverența tatălui – calități care îi servesc și în viața profesională, au dat roade.

„Eu am intrat în piața imobiliară la sfârșitul anului 2009. Nu a fost visul meu, înainte de asta am lucrat într-un magazin de mobilă, dar m-au atras banii pe care îi poți câștiga din imobiliare și am intrat în industrie. Apoi am fost captivat de domeniul imobiliar și nu am mai vrut să renunț la el, indiferent cât de grele au fost perioadele pe care le-am traversat”, explică Adrian Ciorîță.

„Și eu tot de bani am fost atras la început, dar apoi mi-am dat seama că nu banii te țin în imobiliare. Cei care fac asta doar pentru bani intră, încasează și pleacă. Dacă banii nu sunt urmați de o pasiune, se retrag. Pe mine m-a atras faptul că lumea era fericită la fiecare tranzacție și am încercat să mă dezvolt cât mai mult pe zona asta”, completează tatăl – Vasile Ciorîță.

La început, cei doi au lucrat împreună, în aceeași firmă. Pe măsură ce timpul trecea, au apărut viziuni diferite despre cum ar trebui să se concretizeze o tranzacție, iar tatăl și fiul au decis să fie colaboratori, nu parteneri, dar în niciun caz concurenți. Fiecare apreciază și caută calitățile celuilalt.

„Adrian are un viitor mare în imobiliare, pentru că el este foarte preocupat de dezvoltare permanentă, o calitate vitală pe o piață care este în permanentă schimbare. El vrea tot timpul să fie mai bun, să vândă proprietăți mai scumpe, să se autodepășească, iar această dorință este esențială, trebuie să vrem mereu să ne autodepășim. În plus, nu renunță la primul obstacol, iar fiecare provocare depășită îl face mai bun”, spune Vasile Ciorîță despre fiul său, Adrian.

„Aș mai adăuga că abilitățile pe care le înveți lucrând cu clienții de imobiliare le poți aplica peste tot în viață, și în relațiile personale. Tata este foarte perseverent, optimist, aceste calități mi-au plăcut mult la el și am început să asimilez și eu asta în viața mea. Mi-a fost un mentor. Orice îi spui, găsește argumente să își confirme poziția. Acesta este un lucru bun într-o negociere, când vrei să vinzi o casă. Experiența lui e valoroasă, îi cer sfaturi, apoi văd ce se potrivește pentru mine și aplic personalizat. Am avut firmă împreună la un moment dat, acum sunt pe firma mea. Mai avem colaborări uneori, unul are un client, altul are un cumpărător, dar fiecare are un mers separat. El merge pe coaching, eu pe psihologie, spiritualitate aplicate în imobiliare”, detaliază Adrian Ciorîță.

După aproape 20 de ani de schimbări permanente, Vasile Ciorîță și fiul său, Adrian Ciorîță, sunt în continuare nume reper pe piața imoibliară locală. Acum, niciunul dintre ei nu mai plănuiește să plece din țară, ci se concentrează pe cum pot îmbunătăți viața altora, fie prin gesturi mărunte dar importante, fie prin a întoarce în comunitate din banii pe care i-au încasat de la oameni. Pentru că în domeniul imobiliar, totul este despre și pentru oameni.

 

 

30 October 2017