Tranzacţiile cu apartamente s-au diminuat cu 70% faţă de anul trecut. În urmă cu trei luni, cererile pentru chirii au dispărut şi ele total din piaţă. Singurii proprietari interesaţi să mai vândă apartamente acum în Buzău sunt cei care nu mai fac faţă ratelor de la bancă.

Agenţiile buzoiene, în şomaj tehnicSingurii clienţi capabili să mai cumpere locuinţe în Buzău sunt cei care au vândut anul trecut ceva şi au rămas cu nişte bani prin sertare.

Secretul care stă la baza încheierii unei tranzacţii este reprezentat de posibilitatea de a nu implica o bancă în acest proces.

Proprietarii şi potenţialii cumpărători se întîlnesc rar unii cu alţii, iar când totuşi o fac, sunt suspicioşi.

Decizii ferme se iau atât de rar, încât agenţii imobiliari au început să uite şi cum se practică această meserie.

„Pe parcursul acestui an nu am intermediat decât şapte tranzacţii. Comparativ, anul trecut, lunar încheiam 15 contracte", mărutriseşte Ada Petcu, expert imobiliar Daniva.

Cei care mai au cash pe undeva visează acum la chilipirul vieţii. „Persoanele care mai pot cumpăra aşteaptă în continuare ca preţurile să scadă", adaugă jurista agenţiei imobiliare. Şi până acum nu s-au înşelat. Preţurile s-au diminuat constant.

Prima Casă, mană cerească?

„Toate speranţele referitoare la o revigorare a pieţei sunt îndreptate în această perioadă către programul Prima Casă, dar sunt şanse mari să nu asistăm la un răspuns din partea pieţei.

Cei mai mulţi buzoieni au credite în derulare. Cei care nu au vor fi mult mai atenţi înainte de a intra într-o bancă. Oamenii se tem pentru viitorul lor.

Anul trecut salariile creşteau susţinut. Acum locul de muncă a devenit foarte instabil", spune Florin Barbu, administrator al companiei Invest Euroland. 

 

 

 

30 June 2009