Agentiile imobiliare, sanctionate de Consiliul Concurentei

 


ROMANIA LIBERA -

28.06.2005


 
Consiliul Concurentei a amendat cu cate 5% din cifra anuala de afaceri sapte dintre filialele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), acuzate ca au luat o decizie comuna privind consolidarea comisionului de referinta de 3% (plus TVA), respectiv a comisionului minim de 2% (plus TVA), pentru firmele care ofera servicii imobiliare la standarde profesionale certificate.
Investigatia Consiliului in acest caz a fost demarata in luna octombrie 2004 si a plecat de la informatia ca presedintii filialelor UNIM din Bacau, Brasov, Bucuresti, Constanta, Cluj, Galati si Maramures au decis consolidarea comisionului intr-o intalnire din iulie 2004. Cele sapte filiale implicate au in total 198 de membri.
Consiliul Concurentei a apreciat ca decizia celor sapte filiale are ca obiect o restrictionare a concurentei prin pret care altminteri ar trebui sa se manifeste intre membrii asociatiei. Potrivit Consiliului, astfel de intelegeri constituie restrictii grave, prin faptul ca au ca obiect restrictionarea evidenta a concurentei.
Autoritatea de Concurenta a retinut ca decizia nu a fost totusi pusa in practica, chiar daca s-au luat masuri in acest sens, iar fapta se inscrie in categoria incalcarilor de scurta durata (mai putin de un an).

"Avand in vedere ca intelegerea este una pe orizontala de tip cartel, avand ca obiect fixarea unui comsion de referinta si a unui comision minim care sa fie practicate de catre agentiile imobiliare membre ale UNIM, fapta respectiva se incadreaza in categoria faptelor de gravitate mare", a fost una din concluziile Consiliului in acest caz.
Cele sapte filiale ale UNIM care au fost sanctionate vor trebui sa-si plateasca amenzile in termen de 30 de zile.

Dincolo de acest aspect al sanctiunii, Consiliul Concurentei a constatat nulitatea paragrafului din procesul verbal al UNIM din iulie 2004, care avea urmatorul continut: "Consolidarea comisionului de referinta 3% + TVA si a comisionului minim de 2% + TVA pe piata imobiliara pentru firmele ce ofera servicii imobiliare la standarde profesionale certificate.

Comisionul se incaseaza 3% + TVA de agentul ce reprezinta vanzatorul si 3% + TVA de agentul care reprezinta cumparatorul".


Romania Libera, 28 iun 2005

28 June 2005