Domeniul imobiliar este unul vast, iar anumite segmente ale lui au fost lovite de criza economică mai mult decât altele. Partea de construcţii, de exemplu, a avut cel mai mult de suferit şi, prin urmare, şi zona rezidenţelor noi a fost zdruncinată destul de tare. La cealaltă extremă, cei care au investit în terenuri agricole au avut parte de creşteri permanente şi promisiuni de profit mult peste media altor businessuri, din mai mutle domenii. Pentru 2014, se anunţă că vor continua problemele din segmentul construcţiilor, dar nu la nivelul de până acum, iar agricultura îşi va continua progresul, în beneficiul celor care investesc.

33066-investor.jpgNivelul angajărilor este un bun barometru pentru a demonstra evoluţia unui domeniu, iar în construcţii, angajările continuă să fie negative. La companiile care activează în industria prelucrătoare, pentru anul în curs, previziunea netă de angajare este de -115, potrivit unui studiu realizat de Manpower.

„Domeniul construcţiilor este unul unde managerii au anunţat că nu vor recruta forţă de muncă, cel puţin nu în prima parte a anului. Dar intenţia de angajare a scăzut la nivelul întregii ţări. Domeniile care fac excepţie sunt, printre altele, agricultura şi industriile prelucrătoare, precum şi vănătoarea, silvicultura şi pescuitul”, se arată în studiul menţionat.

Apetitul de consum al românilor stimulează domeniul de retail

Un alt segment imobiliar cu o evoluţie pozitivă este cel al retailului. Numărul centrelor comerciale este în creştere, fiind unul dintre polii de interes pentru marii investitori, în ţara noastră. Acest lucru este o veste bună pentru economie, dat fiind faptul că sectorul de retail constribuie cu 10% din PIB. Mai mult de atât aduce sectorul industrial, care poate contribui la PIB cu până la 30%. În acest context, România pare să se recupereze treptat după criza economică.

„Recuperarea României după scăderile abrupte din perioada crizei economice se face anevoios, procesul fiind mai dificil decât în restul Europei Centrale şi de Est, la nivelul populaţiei. La nivelul regiunii Europei Centrale şi de Est, încă din anul 2012 s-a simţit o creştere a activelor financiare nete ale gospodăriilor chiar peste vârful înregistrat în 2007, înainte crizei”, arată raportul Global Wealth Report.

Dumbrăviţa, Corbeanca şi Voluntari sunt localităţile cu cel mai bun nivel de trai din România

Totuşi, România a reuşit să devanseze state precum Rusia, Turcia sau Ucraina, în topul menţionat. Cel mai bun nivel de trai din România, potrivit unei analize a Consiliului Consultativ pentru Regionalizare, se simte în comuna Dumbrăviţa din Timiş, urmată de Voluntari şi Corbeanca din Ilfov, apoi de Predeal. Pentru a ajunge la acest top, studiul a luat în calcul indicatori precum educaţia, vârsta, speranţa de viaţă, numărul de autoturisme la mia de oameni, suprafaţa medie a caselor şi veniturile care intră în gospodărie.

CITEȘTE ȘI: Investiţiile în agricultură: profit şi stabilitate, în timp record

 

17 February 2014