Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Alba neagra cu subvenţia pentru terenurile cu floarea-soarelui, rapiţă, soia şi porumb

Publicat: | Autor: Andreea Gladcov, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 5503

România are obligaţia ca anul acesta ponderea biocombustibilior în consumul de carburanţi clasici să fie de 5,75%. Drept urmare, este de aşteptat ca cererea de materie primă pentru obţinerea de biocombustibili să fie mai mare decât în 2009.

Ca atare, în 2010 nu se mai acordă sprijin financiar pentru culturile energetice.

sursa foto:www.panoramio.comComisia Europeană a luat această decizie ca urmare a faptului că obiectivul pentru care a fost introdus ajutorul respectiv - creşterea suprafeţelor cultivate cu plante de acest tip - a fost atins mai repede decât se preconizase.

Sprijinul pentru culturile energetice s-a acordat până în anul 2009 inclusiv tuturor fermierilor din statele membre care au încheiat contracte cu producătorii de biocarburanţi, colectori sau prim procesatori şi au preluat cantităţile contractate în vederea obţinerii de energii alternative.

La nivelul UE, plata maximă a fost stabilită la 45 euro/ha în limita unui plafon maxim de 2.000.000 de hectare.
La nivelul României, în 2007 s-au acordat aceste plăţi pentru o suprafaţă totală de circa 22.000 de hectare, în valoare totală de peste 682.000 de euro. În 2008, suprafaţa a fost de aproximativ 32.650 de hectare, cu o valoare totală de 1.470.000 de euro iar pentru anul 2009, plăţile sunt în curs de acordare, suprafaţa determinată fiind de 69.509 hectare cu o valoare totală de aproximativ 3.128.000 de euro.

La ora actuală în ţara noastră se produc biocombustibili din prima generaţie, astfel: biodiesel din uleiul de rapiţă (ponderea cea mai mare), floarea-soarelui sau soia şi bioetanol din alcoolul obţinut din porumb.

Angajamentul României privind consumul de biocombustibili în acest an va fi realizat prin utilizarea a circa 10 % din producţia totală de floarea soarelui, rapiţă, soia şi porumb.

În prezent, fermierii depun la centrele şi sucursalele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cereri pentru solicitarea de sprijin financiar pentru culturi în teren arabil în vederea primirii subvenţiilor prin Schema de plată unică pe suprafaţă şi Plăţi naţionale directe complementare. Şi, deoarece cantităţile de seminţe din care se produc biocombustibilii din prima generaţie reprezintă o cotă parte din producţia agricolă totală ce va fi obţinută la finele anului agricol, rezultă că şi pentru "culturile energetice" (rapiţă, floarea soarelui, soia şi porumb) fermierii pot obţine cele două forme de sprijin.

În România, suprafaţa arabilă este de 9.409.305 hectare, dintre care peste 3.840.000 au fost semănate în toamnă cu grâu şi secară - peste 2.075.000 hectare, orz - circa 244.000 hectare, orzoaică de toamnă - puţin peste 978.000 hectare, rapiţă pentru boabe - 625.330 hectare.

Conform propunerilor transmise de Direcţiile judeţene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, în primăvară vor fi semănate cu porumb şi sorg peste 2.418.000 hectare, în timp ce aproximativ 806.000 de hectare sunt rezervate pentru floarea-soarelui.Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comentarii (2)
#2. vasile | 18.12.2010 | 19:04
0 (0/0)   
ne trebuie ferme mici si producdive ca in tari membre ale uniuni europene de maxim 150 ha bazate pe o productie buna si subventionata la timp chiar daca subventia e mica dar venita la timp si nu ferme mari de peste1500 haacele ferme fac evaziune fiscala cu cereale si nu cele mici si corecte
#1. paul c | 20.04.2010 | 16:09
0 (0/0)   
Nimeni nu vorbeste despre asigurarea acestor culturi!!Ce se intimpla cu bani investiti de fermieri in cazul manifestarii unor riscuri naturale?Are statul bani sa-i despagubeasca?Ma indoiesc.Cind se va intelege ca agricultura din Romania are nevoie de proiectarea si implementarea unui sistem serios de asigurari bazat pe managementul riscurilor in agricultura ?Fara asa ceva nu putem dezvolta o agricultura moderna si nici nu putem avea o finantare normala a agriculturi.
Adauga comentariu
Nume:*
Email:
Comentariu:*
 Doresc sa fiu informat pe e-mail de aparitia unui nou comentariu la aceasta stire
NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul media.imopedia.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
poza_cu_text3.png

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video