0-458-phpthumb.jpg"Intre strada Petricani si Soseaua Pipera-Tunari se afla spre avizare la Primarie aproximativ 200.000 de metri patrati de birouri, care vor fi livrati secvential, primul proiect care va fi disponibil pe piata urmand a fi Cubic Centre", spune Alexandra Dimofte, managing partner al firmei de consultanta imobiliara Eurisko, care a intermediat vanzarea proiectului Cubic Centre catre fondul de investitii britanic Fabian.

Stocul total de birouri la nivelul Bucurestiului este in momentul de fata de aproximativ un milion de metri patrati, ceea ce inseamna ca noile proiecte din Pipera vor suplimenta disponibilul cu aproximativ 20%.

"La proiectul Cubic Centre se lucreaza in momentul de fata la fundatie, finalizarea fiind programata pentru primavara anului 2009", spune Dimofte.

Cladirea Cubic Centre, care va avea 12 etaje si o suprafata inchiriabila de aproximativ 27.000 de metri patrati, a fost preluata in urma unei tranzactii forward purchase (plata se face pe masura ce lucrarile de constructie avanseaza) de 60 de milioane de euro.

"Fabian va mai realiza o tranzactie la fel de mare prin intermediul nostru. Pana la sfarsitul anului, volumul tranzactiilor derulate pe piata locala de britanicii de la Fabian poate ajunge la 180 de milioane de euro", a declarat Dimofte.

Fabian vizeaza continuarea investitiilor incepute in domeniile rezidential si office pe piata locala, precum si extinderea afacerilor inafara Bucurestiului.

Alexandra Dimofte spune ca negocierile pentru preluarea Cubic Centre au fost purtate la Londra si Bucuresti si au durat aproximativ sase luni, in ziua semnarii fiind efectuata o teleconferinta intre cele doua orase. Reprezentantul Eurisko nu a dorit sa precizeze persoanele care se afla in spatele companiei care a inceput dezvoltarea imobilului.

"Dezvoltatorul nu este un nume, acesta fiind doar al doilea proiect, si cel mai mare al firmei, dupa realizarea unui alt imobil de birouri in nordul Bucurestiului, cu o suprafata de 5.000 de metri patrati. Translatarea catre Fabian a dreptului de proprietate a fost si o chestiune de reputatie", spune Dimofte.

Actionarul unic al dezvoltatorului (Cubic Center Development SRL) este compania Kendama Limited, inregistrata in Insulele Virgine Britanice. Dezvoltatorii au in vedere cel putin inca un proiect, potrivit lui Dimofte.

Preluarea Cubic Centre reprezinta cea mai mare tranzactie realizata de Fabian, fond care si-a asumat totodata riscul de neocupare a cladirii. Eurisko este reprezentantul exclusiv pentru inchirierea spatiilor de birouri. "Avem discutii pentru jumatate din suprafata inchiriabila a cladirii. Speram sa inchidem un sfert pana in lunile septembrie-octombrie 2007, nivelul de contractare nefiind cel din zonele centrale ale orasului, respectiv 18-19 euro/metrul patrat/luna", a precizat Dimofte.

Consultantul juridic al vanzatorilor a fost compania Cameron McKenna, in timp ce Fabian a fost asistat de catre Ioana Niculeasa, avocat la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

"Investitorii incep sa se asocieze din stadii destul de incipiente de dezvoltare a proiectelor. Bat la usa fonduri serioase care, spre dezavantajul lor, se misca destul de greu si pierd in fata investitorilor mici, activi si agresivi", apreciaza Dimofte.

Eurisko a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproape sase milioane de euro, compania ajungand la un numar de peste 80 de angajati, fiind al doilea jucator de pe piata locala de profil.

"In real-estate se castiga foarte, foarte bine, dar este nevoie de o supermotivatie. Munca incepe la 7 si se poate termina la 2 noaptea. Incepe luni si se termina duminica. Pentru cei mai multi consultanti de succes viata personala se identifica 80% cu viata profesionala", spune reprezentantul Eurisko.

Efervescenta de pe piata imobiliara a atras in ultimii ani si marile companii de consultanta imobiliara, care au deschis birouri la Bucuresti cu gandul la o cota importanta din piata. "Companii precum Coldwell Banker, Jones Lang LaSalle sau CB Richard Ellis isi vor face simtita prezenta serios doar in doi-trei ani, deoarece trebuie sa se adapteze specificului pietei locale", apreciaza Dimofte.

Valoarea pietei de consultanta imobiliara s-a ridicat anul trecut la aproximativ 35 de milioane de euro, pentru acest an fiind estimata o crestere de aproximativ 40%, care ar duce piata spre afaceri de 50 de milioane de euro.

Curriculum Vitae

  • Se afla de mai bine de sapte ani in cadrul companiei unde a contribuit in special la dezvoltarea departamentului de birouri.
  • Una dintre cele mai importante tranzactii efectuate de Alexandra Dimofte in cadrul Eurisko este inchirierea a 41.000 de metri patrati pentru Raiffeisen Bank.
  • Ocupa pozitia de managing partner al companiei din luna septembrie a anului 2006.
  • Cea mai mare tranzactie pe care a intermediat-o a fost vanzarea pentru 60 de milioane de euro a imobilului Cubic Centre, aflat in dezvoltare.
  • Sursa

    22 May 2007