Amenajat cu atenție, balconul poate deveni unul dintre cele mai prietenoase spații ale casei. Chiar dacă este o încăpere adiacentă locuinței, balconul nu trebuie neglijat. Acesta poate fi transformat cu ușurință într-o zonă plăcută, dedicată relaxării, însă numai dacă nu va mai fi privit ca pe un spațiu de depozitare, spun specialiștii.

36717-balcon.jpgSpațiu apreciat cu precădere în timpul serilor călduroase de vară, balconul poate deveni un refugiu liniștit în orice anotimp, dacă este amenajat corespunzător. Posibilitățile de amenajare sunt departe de a fi nenumărate, întrucât cele mai multe balcoane au dimensiuni reduse. Cu toate acestea, există opțiuni pentru gusturile fiecărui proprietar, spun specialiștii.

„Oricine poate avea un spațiu de relaxare în balconul apartamentului, indiferent de dimensiunile acestuia. Problema este că majoritatea proprietarilor români tinde să transforme balconul într-un spațiu de depozitare. Dar pentru a obține un rezultat cu adevărat mulțumitor, trebuie, în primul rând, să se înceapă de la o curățenie temeinică. Toate lucrurile inutile, păstrate degeaba de de ani de zile, trebuie să dispară”, sfătuiește arhitect Sanda Tomescu.

  • Proprietarii români tind să își amenajeze pe balcon o grădină de dimensiuni reduse, potrivit datelor Hornbach
  • Pentru spațiile înguste, specialiștii recomandă plante înalte și subțiri, care se pot modela frumos în jurul ghiveciului, precum plantele cățărătoare cum ar fi clematita, glicina sau trâmbița
  • Încărcătura florală îngustează vizual spațiul, astfel că nu este indicat să se planteze multiple specii de flori
  • Cu cât se folosesc mai puține culori, cu atât spațiul va părea mai mare și mai aerisit

„Pentru a reda ideea de spațialitate este important ca decorul să fie conceput pe înălțime și să se aleagă un singur punct central: arbore, arbust sau pom fructifer. Un alt mijloc prin care se poate oferi iluzia de lărgime este folosirea unor accesorii simple – ghivece clasice, fără modele impunătoare, alături de flori asemănătoare din punct de vedere coloristic”, arată specialiștii Hornbach.

„Recomand clienților să aibă mereu în vedere culorile, chiar dacă vorbim despre un spațiu adiacent căminului. Senzația de spațiu poate fi amplificată cu ajutorul unor nuanțe calde. În schimb, cei care aleg să zugrăvească latura mai lungă cu o culoare rece, vor obține un efect optic de alungire a spațiului. Totodată, zugrăvirea laturii scurte cu o nuanță rece va duce la un efect optic de adâncire a spațiului. În oricare din aceste situații, recomand tuturor clienților polițe și dulapuri suspendate, pentru a economisi spațiu”, adaugă arhitect Sanda Tomescu.

Spre deosebire de clienții europeni, românii nu apelează la ajutorul specialiștilor în domeniu

În perioada primăverii și a începutului de vară, interesul românilor pentru grădinărit crește simțitor, ceea ce se reflectă în mod direct în vânzări, remarcă reprezentanții Hornbach. Cei mai mulți clienți aleg plante care sunt ușor de îngrijit și pot rezista cu succes la temperaturi extreme. În ciuda faptului că popularitatea acestei activități este în creștere, românii apelează arareori la ajutor specializat în acest domeniu, comparativ cu majoritatea europenilor care țin cont de părerile unui peisagist sau designer de exterior.

„În ceea ce privește comportamentul de achiziție al românilor, chiar dacă bugetele alocate pentru amenajarea balcoanelor sunt ușor mai mici, acesta se apropie de cel al europenilor și astfel, interesul pentru produse de calitate, la un preț corect, este în creștere constantă. Astfel, în luna aprilie, Hornbach organizează în toate cele cinci magazine o expoziție specială prin care clienții vor avea ocazia să învețe de la specialiștii companiei tot ce este necesar pentru amenajarea unei grădini de dimensiuni reduse, chiar în cadrul propriului balcon”, încheie reprezentanții Hornbach.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

7 April 2015