Speculatorii găsesc tot mai greu cumpărători, fapt ce face ca preţul metrului pătrat din marile oraşe să rămână neschimbat în ultima luna

Preţul terenurilor din oraşele României cu peste 100.000 de locuitori a stagnat în general în ultima lună, conform datelor colectate de la agenţiile imobiliare locale. Unul dintre motive este, conform specialiştilor imobiliari, o diminuare a speculei, tendinţă care se manifestă încă de la începutul acestui an. O altă cauză de stagnare este şi criza financiară din Statele Unite ale Americii şi vestul Europei.

De la începutul anului şi până acum s-a remarcat, în cazul achiziţiei de terenuri, o schimbare în conduita de afaceri a mai multor dezvoltatori. Aceştia au cumpărat terenuri cu intenţia de a demara lucrările imediat, şi mai puţin în scop speculativ, potrivit lui Mihai Cârstea, consultant al companiei imobiliare Eurometropola.

"Acest lucru poate fi interpretat ca un prim semn de maturizare a pieţei imobiliare", spune Cârstea. Aceeaşi părere o au şi reprezentanţii agenţiei imobiliare Colliers International. "S-a observat că în 2007 cererea din partea investitorilor speculativi a scăzut, acest fapt semnalând un început de maturizare a pieţei", se arată într-un studiu al companiei.

Aceeaşi sursă menţionează şi că tranzacţiile cu terenuri au scăzut în a doua parte a anului trecut, din cauza crizei financiare de pe pieţele internaţionale, a cărei undă de şoc s-a propagat până în Europa de Est, afectând şi pieţele cu tendinţă pozitivă, precum România. Pentru anul acesta analiştii Colliers prognozează o stabilizare a preţurilor în prima parte a anului.

Această previziune este motivată de atitudinea sceptică a dezvoltatorilor, principalii cumpărători de terenuri, generată de criza de pe pieţele financiare internaţionale. În a doua jumătate a lui 2008 este aştepată însă o creştere cuprinsă între 10% şi 20%, pentru că cererea este totuşi mai mare decât oferta existentă.
Competiţia acerbă din Bucureşti determină dezvoltatorii să caute terenuri în provincie

Consultanţii imobiliari ai Regatta spun că piaţa se stabilizează.Creşterile speculative sunt tot mai puţin posibile, în special în piaţa terenurilor, unde preţul este stabilit în concordanţă cu potenţialul de dezvoltare imobiliară.

„Atât timp cât există venituri stabile şi media ţării este în creştere, există premisele unei pieţe imobiliare stabile. Un alt aspect care trebuie luat în considerare este predictibilitatea pieţei. Pentru investitori este important să poată anticipa ceea ce se va întâmpla. Pieţele impredictibile nu sunt apreciate",a declarat recent Eduard Uzunov, preşedintele companiei imobiliare Regatta.

Uzunov mai spune că în zona rezidenţială bucureşteană există o cerere semnificativă. Aceasta generează, la rândul ei, o cerere pentru terenuri în locaţii bune. Acelaşi lucru este valabil şi pentru segmentul de lux, unde de la începutul anului s-a remarcat o creştere a cererii cu 20% în anumite zone ale Capitalei.

„În lumina acestor fapte este normal să nu se mai poată specula terenurile din zonele mărginaşe ale Capitalei. Un factor adiţional este densitatea redusă faţă de celelalte capitale europene a populaţiei, de doar 100 locuitori la hectar, faţă de 300 de locuitori la hectar", a adăugat el.

Creşterea competiţiei pe segmentul construcţiei de locuinţe noi în Bucureşti este de altfel şi motivul pentru care dezvoltatorii au început să se orienteze şi spre alte oraşe din ţară. "Ca urmare a creşterii competiţiei în Capitală, dar şi a nivelului de trai şi puterii de cumpărare în unele oraşe, tot mai mulţi dezvoltatori imobiliari şi investitori au început să cerceteze piaţa imobiliară din provincie.

Sursa

22 April 2008