Tranzactiile pe piata imobiliara vor ramâne blocate si în aceasta toamna, sustin analistii. Potrivit acestora, pomenile electorale din campania pentru prezidentiale vor "topi" banii care au mai ramas in buget, iar bancile nu vor fi sprijinite de stat pentru reluarea creditarii, care ar putea duce la o revigorare a pietei.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=143381&catid=1&p=analistii-cred-ca-programul-prima-casa-va-sucomba-in-aceasta-toamna.htmlMai mult, analistii estimeaza ca atât tranzactiile, cât si preturile vor continua trendul descendent, iar criza din domeniu se va adânci dupa alegeri.

„Prima Casa a avut un efect de sperietoare pentru cei care aveau bani cash si asteptau ca preturile sa mai scada. În toamna, aceasta injectie cu capital îsi va pierde puterile.

Ma astept ca tranzactiile, ca numar, sa intre pe un trend descrescator, urmat si de o scadere a preturilor pe fondul unor oferte din ce în ce mai mari, determinate de evidenta criza economica în care ne vom afla dupa alegeri.

Tot acum, bancile vor accelera executarile silite pentru ca nu vor mai putea „ascunde" la infinit restantierii. Acest fapt va crea la rândul sau presiune pe pret în sensul scaderii. Consider ca numarul de tranzactii se va reduce în aceasta toamna si aceasta reducere va fi urmata de o noua scadere de preturi cu un punct maxim dupa alegeri, când restructurarile si reformele nu vor mai putea fi amânate.

Probabil ca în primavara vom vedea minimul pietei imobiliare românesti", ne-a explicat Dan Chitafes, directorul Remax Impact. La rândul sau, analistul imobiliar Radu Zilisteanu afirma ca atâta timp cât statul se împrumuta prin titluri de stat pe termen lung, bancile nu vor redirectiona banii catre creditele ipotecare si imobiliare.

În plus, lipsa de încredere va mentine blocajul pe piata imobiliara. "E foarte greu de spus ce se va întâmpla pe piata imobiliara, pentru ca orice perioada de criza se caracterizeaza prin instabilitate si impredictibilitate.

Determinanti pentru revigorarea pietei sunt doi factori: pe de o parte, finantarea bancara si, pe de alta, lipsa de încredere.

Sursa

7 September 2009