De la începutul anului şi până în prezent Agenţia Naţională pentru Locuinţe a recepţionat 482 de locuinţe, dintr-un total de 4.820 de unităţi locative aflate în diferite stadii de execuţie, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii ANL.

18505-blocuri_anl.jpg"La ora actuală, preţul pe metru pătrat este de 448 de euro, cu TVA. În prezent sunt vândute 57 de locuinţe, dintre cele aproximativ 27.500 puse la dispoziţie", a declarat Romeo Drăgan, directorul general adjunct al ANL.

Şeful ANL a menţionat că principalul motiv pentru care au fost achiziţionate doar 57 de locuinţe a fost trecerea locuinţelor în proprietatea publică a statului, care a necesitat intabulare şi înscrierea în Cartea Funciară de către primării.

Deşi cererea de cumpărare este scăzută în prezent, pentru cartierul Brâncuşi din Bucureşti au fost depuse cereri din partea chiriaşilor pentru achiziţia a circa 30% dintre cele 1.680 de locuinţe.

"Şi Guvernul va trebui să susţină prin programul Prima Casă cumpărarea de unităţi locative", a mai spus Drăgan.

La începutul lunii mai, MDRT preciza, la solicitarea NewsIn, că a vândut numai 53 de locuinţe construite prin Programul Locuinţe pentru tineri. Potrivit datelor transmise de minister, locuinţele ANL vândute se află în următoarele localităţi: Sebeş, Curtea de Argeş, Nehoiu, Titu, Brad, Slobozia, Iaşi, Piatra Neamţ, Buşteni, Vaslui şi Râmnicu Vâlcea.

"Din vânzarea locuinţelor pentru tineri s-au încasat 5.422.117 lei (circa 1,3 mil euro). Sumele obţinute din vânzarea locuinţelor pentru tineri au fost încasate de primării şi virate în contul ANL, urmând a fi folosite pentru construirea de noi locuinţe", arătau datele transmise de minister.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, declara anul trecut că speră să vândă 20.000 de locuinţe ANL, pe care să obţină aproximativ 500 milioane euro. Preţurile de vânzare standard anunţate anul trecut pentru locuinţele ANL erau de sub 19.140 euro pentru o garsonieră, sub 26.950 euro pentru două camere, iar apartamentele de trei camere erau cotate la cel mult 36.014 euro.

Citește și Dezvoltatorii imobiliari acuză: ANL manipulează atât clienţii, cât şi piaţa


25 May 2011