Cheltuielile cu personalul şi bunuri şi servicii însumează aproape 30 mil. lei, cele de investiţii pentru construirea de locuinţe pentru tineri depăşind cu puţin 33 mil. lei. Fiecare dintre cei 239 de angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe primeşte în medie, lunar, câte 4.137 lei. Pentru consumabile, utilităţi şi întreţinerea funcţionării agenţiei sunt alocate, conform bugetului pe anul în curs, peste 17 mil. lei.

25718-155024maxim.jpgProiectul de buget pentru anul 2012 al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) prevede cheltuieli egale cu veniturile, de 125,5 mil. lei, Agenţia propunându-şi să cheltuie cu personalul şi bunurile şi serviciile aproape cât cu investiţiile necesare construirii de locuinţe pentru tineri şi achiziţiei de aparatură birotică şi licenţe.

Astfel, cheltuielile de personal estimate pentru anul 2012, în sumă de 11.865.000 lei, au fost estimate "ţinând cont de posturile ocupate în număr de 239, conform statului de personal, a salariului de încadrare precum şi prevederile actelor normative privind indexarea salariilor personalului conform OUG nr.19/2012". Un simplu calcul arată că fiecare dintre cei 239 de angajaţi ai agenţiei primeşte anul acesta, lunar, în medie câte 4.137 lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu bunuri şi servicii pentru anul 2012, în sumă de 17.363.000 lei, acestea cuprind cheltuielile legate de întreţinerea şi funcţionarea agenţiei, furnituri birou, materiale pentru curăţenie, încălzire, iluminat şi forţă motrice, apă canal şi salubritate, carburanţi şi lubrefianţi, piese de schimb, transport, poştă, telecomunicaţii, radio, tv, internet, dotări cu obiecte de inventar, reparaţii curente, alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare , amortizarea mijloacelor fixe şi alte cheltuieli autorizate prin dispoziţii legale.

"Fundamentarea acestor cheltuieli s-a făcut analizând necesitatea, oportunitatea şi eficacitatea fiecărei cheltuieli, asigurându-se condiţii normale de funcţionare şi s-a avut în vedere nivelul preţurilor şi tarifelor pentru servicii, creşterea prognozată a acestora şi inflaţia prognozată, cota lunară de carburant tendinţa de creştere continuă pe plan mondial a preţurilor la carburanţi", se arată în Nota de fundamentare a proiectului de buget.

"Pentru anul 2012 s-au prevăzut investiţii din surse proprii în valoare de 33.155.000 lei pentru construirea de locuinţe pentru tineri în regim de închiriere precum şi necesitatea achiziţionării de aparatură birotică şi licenţe. Excedentul la sfârşitul anului este în sumă de 63.063.000 lei", menţionează documentul postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Venituri totale de 125,5 mil. lei

Precizând că a întocmit bugetul de venituri şi cheltuieli "pe baza realizărilor anului 2011 şi activităţii economice pe care urmează să o desfăşoare în anul 2012, urmărind să asigure echilibrul financiar pentru efectuarea lucrărilor de investiţii, plata salariilor, previzionarea relaţiilor cu banca, furnizorii, clienţii, cu bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi protecţiei sociale", ANL notează în Nota de fundamentare a proiectului că pentru anul în curs s-au estimat venituri totale de 125.446.000 lei.

Din această sumă, 7 mil. lei sunt venituri din plasamente, pentru fundamentarea cărora s-a avut în vedere disponibilităţile agenţiei, politica monetară şi influenţele pieţei financiare, 4,347 mil. lei sunt venituri din dobânzi la credite acordate de către ANL pentru programul "Construirea de locuinţe prin credit ipotecar", la care s-a avut în vedere totalul creditelor acordate şi nerambursate la finele anului 2011 precum şi graficele de rambursare aferente anului 2012 încheiate cu beneficiarii.

O altă categorie de venituri, al cărui cuantum nu este însă specificat în Nota de funfamentare este cea a veniturilor rezultate din activităţi şi servicii prestate pentru promovarea şi dezvoltarea la nivel sectorial şi naţional a unor programe de investiţii publice în construcţia de locuinţe, precum şi venituri rezultate din activităţi şi servicii prestate pentru promovarea şi dezvoltarea unor programe private în construcţia de locuinţe. "În această categorie de venituri este inclusă şi valoarea  cotei ANL, suma calculată ţinând cont de valoarea estimată a lucrărilor de executat în anul 2012, în amplasamentul Henri Coandă", se arată în document. Din închirierea locuinţelor, ANL speră să obţină anul acesta 15 mil. lei, "sumă ce a fost estimată pornind de la încasările de la sfârşitul anului 2011", excedentul bugetar şi soldul iniţial din vânzarea locuinţelor pentru tineri fiind de 96.000.000 lei.

Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2012 al ANL, instituţie publică aflată sub autoritatea MDRT a fost postat ieri pe site-ul ministerului, în segmentul "consultări interministeriale", propunerile fiind aşteptate până la data de 29 iulie a.c.

 

Sursa

20 July 2012