În ciuda creşterii fondurilor alocate construcţiilor de locuinţe prin ANL, vânzările dezvoltatorului de stat sunt în scădere ca urmare a absenţei clienţilor solvabili

http://www.sfin.ro/articol_17680/anl_construieste_fara_sa_vanda_privatii_vand_fara_sa_construiasca.htmlAgenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) construieşte din ce în ce mai mult, beneficiind în acest an de fonduri mult mai mari decât în 2008.

Cu toate acestea, în cazul construcţiilor pe credit, lumea nu se mai înghesuie. În acest timp, dezvoltatorii privaţi construiesc tot mai puţin, dar, prin adaptarea mult mai flexibilă la o piaţă în scădere, încearcă să-şi vândă apartamentele construite în anii trecuţi.

E foarte greu de făcut o comparaţie între dezvoltările ANL şi cele ale operatorilor privaţi din rezidenţial, dacă ne raportăm la felul în care se desfăşoară afacerea. În mod clar, ANL este un jucător privilegiat, iar datele de plecare - teren şi utilităţi asigurate deja - scot Agenţia, cel puţin teoretic, din concurenţa cu dezvoltatorii privaţi.

Pe de altă parte, dacă majoritatea privaţilor au în prezent probleme de finanţare, ANL beneficiază de fonduri sporite. Rezultatul este că în 2009 numărul locuinţelor promise a fi finalizate va fi de peste două ori mai mare faţă de ce s-a recepţionat în 2008.

La asta se poate adăuga faptul că firmele de construcţii lucrează tot mai ieftin, iar preţul materialelor s-a redus accentuat. S-ar părea că dezvoltatorului de stat îi prieşte criza. Din acest raţionament lipseşte însă ceva: clientul final.

„Problema ar fi că băncile nu prea mai primesc cereri de credite şi nici clienţi solvabili nu mai sunt aşa de mulţi. Dacă în anii trecuţi era mare înghesuială la apartamentele prin credit, dar şi la cele pentru tineri, în prezent creditele se iau mult mai rar", susţin reprezentanţii ANL.

Dezvoltator privilegiat, clienŢi pe alese

ANL este un competitor privilegiat în comparaţie cu dezvoltatorii privaţi. „O dezvoltare imobiliară are în principal trei direcţii: terenul, utilităţile şi construcţia în sine. ANL are rezolvate problemele terenurilor şi utilităţilor. Pentru că are, aşadar, posibilitatea de a vinde mai ieftin, evident că a născut corupţie", declară Radu Zilişteanu, consultant imobiliar.

„Tinerii de 50-60 de ani - cu ghilimelele de rigoare - care au intrat în posesia apartamentelor, apropiaţi ai sferei politice, sunt o dovadă clară a atractivităţii produselor acestui dezvoltator", adaugă Zilişteanu. „Clienţii vin la noi pentru că monitorizăm dezvoltatorul ca să-şi respecte promisiunile.

La ANL, oamenii depun dosare şi nu ştiu cu exactitate ce vor primi la sfârşit. Adică sunt la mila unor organizaţii despre care nu putem spune că sunt chiar non-profit", afirmă Nimrod Zvik, director de marketing al Be Igloo.

„Comparaţia ANL cu dezvoltatorii privaţi este precum aceea de pe vremea lui Ceauşescu între CEC şi băncile comerciale, când CEC avea garantate creditele în proporţie de 100% de stat", declară Zilişteanu.




Sursa

29 September 2009