Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înființat 41 de birouri de relații cu publicul, pentru a facilita accesul cetățenilor la serviciile de cadastru și publicitate imobiliară. Noile puncte de lucru vor funcționa la nivelul circumscripțiilor judecătorești din localitățile în care nu există birouri de cadastru și carte funciară.
 
În cele 41 de unități administrativ-teritoriale în care vor fi amplasate noile birouri de relații cu publicul subordonate ANCPI nu există birouri de cadastru și publicitate imobiliară.  Astfel, cele mai multe birouri de relații cu publicul vor funcționa în județele Vâlcea – patru birouri, Buzău – trei birouri, Dâmbovița – trei birouri, Gorj – trei birouri, Olt – trei birouri. Măsura vine în sprijinul persoanelor fizice și juridice (cetățeni, autorizați, notari etc.) care nu puteau beneficia de serviciile prestate de ANCPI și de instituțiile subordonate decât dacă se deplasau într-o localitate în care exista un birou de cadastru și publicitate imobiliară, ceea ce implica timp și costuri suplimentare.
 
„Noile birouri de relații cu publicul vor funcționa în 21 de județe. Mai exact, acolo unde există birouri de cadastru și publicitate imobiliară doar în reședința de județ. Așadar, persoanele fizice și juridice care apelează la serviciile noastre nu vor mai pierde timp și bani călătorind în reședința de județ pentru a-și rezolva problemele de cadastru și carte funciară. Birourile de relații cu publicul vor înregistra cereri, vor elibera documente și vor soluționa cererile de eliberare a extraselor de carte funciară”, a precizat Radu-Codruț Ștefănescu, președinte-director general al ANCPI. „Agenția Națională de Cadastru va efectua demersurile necesare pentru înființarea celorlalte birouri de relații cu publicul, așa cum prevede Legea nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare. Potrivit legii, la nivelul fiecărei circumscripții judecătorești,  trebuie să funcționeze cel puțin un birou de cadastru și publicitate imobiliară”, a punctat Ștefănescu.
 
Decizia de înființare a celor 41 de birouri de relații cu publicul, aflate în subordinea oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară, a fost publicată, astăzi, în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 847/05.10.2018. 
 
Totodată,  ANCPI a efectuat demersurile necesare pentru alocarea personalului și a fondurilor necesare funcționării acestor birouri. Până în prezent, au fost identificate spațiile în care vor funcționa noile puncte de lucru, iar personalul aferent va fi angajat în momentul în care Guvernul României va aproba scoaterea la concurs a posturilor.

5 October 2018