Judecătorii Tribunalului Bucureşti au acceptat cererea de începere a procedurii insolvenţei în cazul companiei Alia Inmobiliaria, prin intermediul căreia a fost construit ansamblul rezidenţial de lux Alia Apartments din zona Arcul de Triumf. Rezultatul vine la o lună şi jumătate după ce dezvoltatorul intrase sub incidenţa concordatului preventiv.

23611-alia_apartments_01_5d20832db5.jpgCererea spaniolilor a fost înregistrată la tribunal în 21 februarie, iar în 24 februarie judecătorii s-au pronunţat favorabil, numind ca administrator judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR).

„Imobiliarele şi construcţiile sunt două dintre domeniile ce au resimţit cel mai puternic efectele crizei economice. Tocmai de aceea înregistrăm multe intrări în insolvenţă în rândul dezvoltatorilor imobiliari. Insolvenţa în cazul Alia Imobiliaria este o oportunitate, care va permite reorganizarea activităţii companiei pentru a continua activitatea şi pentru a rămâne în continuare un jucător economic important”, a declarat Andreea Anghelof, managing partner al CITR.

Compania Alia Inmobiliaria, controlată de grupul spaniol Alius, a finalizat în 2010 trei blocuri cu 124 de apartamente de lux. La lansarea proiectului, dezvoltatorii au anunţat că 45% din locuinţe sunt contractate, însă ulterior reprezentanţii companiei au anunţat un ritm de vânzări tot mai scăzut. În prima jumătate a anului trecut Alia a vândut numai 11 locuinţe din cadrul proiectului.

Investiţia în Alia Apartments a fost de 50 mil. euro, din care 10 mil. euro a costat terenul. Lotul a fost achiziţiont în 2005 de la compania românească Aaylex (proprietarul Avicola Buzău) care a intrat ca partener în proiect cu o participaţie de 30%. UniCredit Ţiriac Bank a asigurat finanţarea în procent de 50%.

Spaniolii de la Alia mai au achiziţionate două terenuri. Unul în apropiere de lacul Floreasca pe care intenţionau să construiască 400 de apartamente de lux cu o suprafaţă totală construită de 50.000 mp şi încă un lot lângă DN1 unde aveau în plan un complex de birouri şi locuinţe pe o suprafaţă de 48.000 mp.

 

Sursa

28 February 2012