0-1528-pic.jpgDezvoltatorii de proiecte imobiliare vor fi nevoiţi să reducă preţul apartamentelor pe care le construiesc, dacă vor să nu dea faliment. Preţurile vor scădea treptat, pe măsură ce investitorii vor avea probleme cu vînzările şi cu finaţarea construcţiei.

A trecut vremea profiturilor-record pe care dezvoltatorii de proiecte imobiliare le-au făcut pe piaţa românească. Scumpirea creditelor bancare şi presiunea psihologică care s-a creat la nivelul populaţiei că apartamentele se vor ieftini a dus la scăderea drastică a vînzărilor în cartierele imobiliare aflate în construcţie. "Companiile străine s-au obişnuit să înregistreze cîştiguri de 80%, acum o să se obişnuiască şi cu doar 30%. Nu le plîng de milă, pentru că e mai mult decît pot cîştiga oriunde în Europa", ne-a declarat Niels Schnecker, patronul societăţii de consultanţă imobiliară cu acelaşi nume. El a mai precizat că dezvoltatorii se vor trezi cu blocurile trei sferturi goale în momentul în care vor exista anulări de contracte pe motiv că oamenii nu vor mai reuşi să ia credite. "Sînt proiecte care presupun vînzări anticipate şi există posibilitatea ca unele contracte să fie anulate pe motiv că oamenii nu se vor mai califica pentru a doua sau a treia tranşă", a mai spus Schnecker.

Ca să nu dea faliment, firmele vor fi nevoite să reducă preţurile şi să-şi subţieze astfel marjele de profit. Nu vor mai putea vinde cu 2.000- 3.000 euro/mp, în condiţiile în care construiesc cu 700-800 euro/mp.

Sursa

16 September 2008