0-273-phpthumb.jpgAnsambluri de locuinte moderne in orasele mici nu vor aparea mai devreme de trei ani, in ciuda preturilor terenurilor, de doar cateva zeci de euro pe metru patrat, sunt de parere investitorii. Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari prezenti la Targul Imobiliar tIMOn, desfasurat saptamana trecuta la Bucuresti, spun ca nu au pentru cine construi. "Puterea de cumparare este la jumatate fata de Capitala. Nu renteaza sa faci afaceri in provincie", explica dezvoltatorii imobiliari. Majoritatea proiectelor imobiliare anuntate pentru urmatorii ani sunt concentrate in Bucuresti si in localitatile vecine, dar si in cateva resedinte de judet. In schimb, intr-un oras cu 70.000 de locuitori, cum este cazul Barladului, investitiile imobiliare nu au deloc succes.

 

Viorel Dumitrasc, directorul Urban Proiect, a incercat sa construiasca un cartier de vile pe o suprafata de 3,5 hectare, cu aproximativ doua milioane de euro. "Am fost nevoit sa renunt la proiect, pentru ca nu am gasit cumparatori, desi 500 euro/mp construit nu este mult. Barladenii sunt saraci si nu isi permit sa contracteze un credit ipotecar", marturiseste Dumitrasc.

Singurele orase mici in care investitiile imobiliare renteaza sunt cele de pe litoralul Marii Negre ori de la munte, asa cum este cazul Costinestiului ori al Predealului. Dezvoltatorii valorifica la maximum potentialul turistic al zonelor si construiesc atat vile, cat si blocuri destinate inchirierii. Panorama marii si a muntelui are un cuvant greu de spus, argument pe care dezvoltatorii imobiliari il folosesc si in promovarea vilelor. In ansamblul "Gradina Soarelui" din Costinesti, preturile apartamentelor incep de la aproximativ 40.000 de euro, toate locuintele fiind orientate catre mare. "Ne-am gandit sa intram pe piata imobiliara cu oferte in aceasta zona deoarece este cerere mare. Am cumparat mai multe suprafete de teren agricol si am inceput sa construim", ne-a declarat Razvan Satnoianu, directorul general al RomDeals Property - companie care dezvolta proiecte imobiliare in aceasta statiune. Iar Costinestiul are tot ce-i trebuie pentru a atrage investitii: terenurile au preturi mici, de cateva zeci de euro metrul patrat, si sunt situate chiar in vecinatatea marii. "In plus, malul nu se erodeaza, asa cum se intampla in alte statiuni, ceea ce ne permite sa construim foarte aproape de tarm", explica Satnoianu. Ansamblul rezidential de la Costinesti, care va avea piscina si terasa cu bar pe acoperis, va fi gata in aceasta vara. Acesta nu va fi singurul, pentru ca investitorul va mai dezvolta si alte proiecte in zona. El crede ca, in cativa ani, Costinestiul va ajunge "perla litoralului romanesc", mai ales ca sunt anuntate o serie de proiecte in zona ale mai multor companii.

Brasovul, mai ieftin decat Capitala

Metrul patrat construit se vinde mult mai ieftin in Brasov decat in Bucuresti, unde preturile medii sunt de 1.300 euro/mp. La poalele Tampei, in cartierul Racadau, compania Kronvest a scos la vanzare apartamente cu preturi care pornesc de la aproximativ 750 euro/mp, situate intr-un ansamblu cu piscina si centru spa. Primele locuinte vor fi gata la sfarsitul acestui an, iar celelalte locuinte vor fi predate la cheie in luna mai a anului 2008. Un alt complex rezidential, format din 24 de vile, va fi dezvoltat de compania RomDeals Property in cartierul brasovean Stupini, din nordul orasului. Metrul patrat construit se vinde incepand de la 600 euro/mp, insa pretul final depaseste suta de mii de euro, din cauza suprafetelor mari ale vilelor.

Sursa

19 March 2007