Desi programul Prima Casa a dezmortit partial tranzactiile cu locuinte, proprietarii intampina in continuare dificultati in vanzarea apartamentelor. O solutie des intalnita este renovarea locuintei, care poate urca valoarea proprietatii cu pana la 15%.

Wall-Street a stat de vorba cu mai specialisti pentru a identifica avantajele si dezavantajele cumpararii unui apartament renovat fata de achizitia unuia fara imbunatatiri. Cat costa renovarea unui apartament

Pentru un apartament cu doua camere, costul renovarii este cuprins intre 5.000-8.000 euro pentru un nivel mediu, afirma Andrei Sarbu, vicepresedinte in cadrul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania. Ulterior, proprietarii vor incerca sa introduca acest cost in pretul de vanzare al apartamentului, daca renovarea nu este mai veche de trei-cinci ani.

Potrivit site-urilor cu anunturi consultate de Wall-Street, cei care doresc sa-si renoveze apartamentul folosind muncitori profesionisti trebuie sa stie ca vor fi taxati pentru fiecare procedura, fie ca este vorba de montatul unui coltar, de glet, vopsit, tencuit, montat sau raschetat parchet.

In functie de ofertele analizate, placarea cu faianta si gresie costa intre 20-30 de lei/mp, montarea parchetului intre 7-10 lei/mp, tencuiala - 8 pana la 10 lei/mp, iar tapetarea camerelor variaza intre 5-7 lei/mp. In cele mai multe situatii, costul manoperei este cel putin la fel de ridicat comparativ cu cel al materialelor de constructie.

Bogdan (32 de ani) locuieste impreuna cu sotia sa intr-un apartament cu doua camere in Militari, cel mai mare cartier al Capitalei. In urma cu cateva luni, el a luat decizia de a-si izola termic locuinta, intrucat sansele ca blocul sa fie inclus in programul national de anvelopare sunt foarte mici. A angajat o echipa de alpinisti utilitari, care in trei zile au izolat cei 45 de metri de zid exterior ai apartamentului. Costul total, care a inclus atat materialele, cat si mana de lucru, s-a ridicat la circa 4.000 lei.

"Am iesit mult mai ieftin decat daca as fi angajat niste muncitori care sa lucreze cu schela. Costul final ar fi fost de doua ori mai mare. In plus, cu putin timp in urma, am schimbat geamurile cu unele din termopan, costul total fiind de 3.500 lei", povesteste tanarul.






Sursa

25 May 2010