La trei ani dupa criza, pretul imobilelor din Bucuresti au scazut cu 50%. Daca esti in cautarea unui apartament, vezi ce sfaturi iti ofera specialistii si dezvoltatorii contactati de Business24.

23398-bizwiz.jpgZonele periferice, precum Militari, Berceni si Rahova au ramas cele mai ieftine locatii pentru bucurestenii in cautare de apartamente. Pe masura ce te apropii de centrul Bucurestiului, preturile incep sa creasca.

Potrivit analistilor contactati de Business24, preturile in zonele periferice pornesc de la 1000 de euro/mp, in timp ce in zonele mai scumpe din Capitala, precum Soseaua Nordului sau Primaverii, preturile varieaza intre 1600-25000 de euro/mp.

"Facand o comparatie cu anii trecuti, preturile din 2012 sunt mai mici cu 50% fata de cele din 2008. Metrul patrat in zonele periferice ajunsese in jur de 2000-2200 de euro/mp, iar acum este de 1000 de euro/mp, iar cele din zonele cele mai ravnite au scazut la 2500 euro/mp de la 5000 de euro/mp", a declarat specialistul in imobiliare, doctor , pentru Business24.

In opinia acestuia, exista inca un stoc destul de mare de unitati locative nevandute, insa cu toate acestea vremea promotiilor au trecut.

"Dezvoltatorii au lasat din pret pe diverse metode de marketing cat au putut de mult. Dezvoltarile imobiliare in rare cazuri s-au facut cu surse financiare proprii, cele mai multe s-au facut cu surse financiare atrase de la banci. In multe cazuri, bancile care au acordat imprumuturile respective, nu au fost de acord cu scaderea pretului sub o anumita limita pentru ca este vorba de un calcul care arata ca daca scade pretul sub o anumita limita, imprumutul nu mai poate fi rambursat", a mai precizat specialistul.

Potrivit lui Ion Radu Zilisteanu, piata imobiliara dn 2012 va fi asemanatoare celei de anul trecut, cu scaderi de preturi foarte mici, de ordinul catorva procente. De asemenea, acesta atrage atentia ca pe viitor, preturile nu vor mai fi atat de mari precum cele din perioada 2008, ci se vor vedea variatii de cateva procente pe an.

Locatiile bune si ofertele de calitate, mai putin afectate

Dezvoltatorii din industrie spun insa ca locatiile bune si ofertele de calitate nu au fost extrem de afectate de criza. Astfel, sectorul 1, prin locatiile Aviatorilor, Primaverii si Nordului raman in top, pe locurile fruntase. Aici, preturile apartamentelor varieaza intre 1000-2000 euro/mp, in functie de locatie, finisaje si calitatea imobilului.

"In cazul in care apartamentele sunt pe strazi inguste, sau sunt imobile care nu sunt de calitate superioara, atunci pretul e mai mic. Avem si cazuri de exceptie de 3000-4000 de euro/mp, cu finisaje unice in Romania si in toata Europa.

In partea cealalata a clasamentului, nu s-a modificat mare lucru. In ultima vreme se observa un interes pentru zona de sud, in cazul celor care au economii de asa natura si care cauta o zona ieftina", a declarat pentru Business24, Eduard Uzunov, proprietar Regatta Imobiliare.

In opinia omului de afaceri, in ultima perioada a crescut apetitul romanilor pentru inchirieri de apartamente, atat pentru romani, cat si pentru companiile straine care isi dezvolta afacerile in Romania si cauta un sediu mai mic.

"Daca vorbim de vanzare, interesul exista, posibilitatile sunt mai mici, fiindca bancile au ridicat sprijinul pentru cumparatorii de rezidentiale", a mai spus Eduard Uzunov.

Clientii, nehotarati si precauti

Pe de alta parte, consilierul de vanzari de la Metropolitan Residence, Lacramioara Muntean, este de parere ca romanii care isi cauta un apartament sunt mult mai nehotarati decat in trecut si mult mai precauti.

Astfel, in prezent se tine cont de calitate, din ce e facut blocul si nu in ultimul rand de interioare, daca sunt din rigips sau din caramida. Potrivit acesteia, sunt clienti care asteapta si un an de zile pana in momentul in care sa se hotarasca asupra apartamentului pe care sa-l achizitioneze.

"Noi vindem pe zona de sud a Bucurestiului, iar aici preturile sunt foarte mici. De exemplu, poti gasi apartamente de doua camere la 55.000 de euro pentru o suprafata de 65 de mp.

Facand o comparatie cu 2007-2008, noi acum trei ani vindeam apartamente de doua camere cu 57.000 de euro cu suprafata mai mica, iar din 2009 le vindem la 55.000 de euro, nu s-au ieftinit foarte mult", a declarat reprezentanta Metropolitan Residence pentru Business24.

Ai 45.000 de euro si cauti un apartament?

"La acesti bani, o persoana poate gasi la limita un apartament de doua camere nu foarte spatios, intr-o zona periferica de genul Berceni, Militari", spune analistul in imobiliare Ion Radu Zilisteanu.

Proprietarul Regatta Imobiliare, Eduard Uzunov, atrage atentia asupra faptului ca in prezent se pot gasi apartamente si garsoniere in zone bune la preturi de 40.000-45.000 de euro.

"O schimbare a strategiei pe care noi am adoptat-o dupa perioada de criza a fost marirea intervalului de ofertare, respectiv am facut oferte pentru cei care se califica la Prima Casa. Am modificat proiectele, din apartamente mai mari in apartamente mai mici si mai numeroase.

Avem multe oferte in ansamblurile rezidentiale pe care le promovam, in care se gasesc garsoniere si apartamente cu doua camere la 40.000-45.000 de euro", a mai adaugat acesta.

Reprezentanta Metropolitan Residence sfatuieste tinerii care sunt in cautarea unui apartamente sa achizitione imobile noi.

"Acum toata lumea cauta apartamente la gura metroului. La 45.000 de euro se gasesc apartamente noi, de doua camere, cu o suprafata mai mica de 60 de mp", a subliniat Lacramioara Munteanu.

 

Sursa

13 February 2012