Chiriile se menţin sau cresc, în timp ce preţul locuinţelor scade. Dezvoltatorii care au supravieţuit crizei au învăţat că trebuie să construiască pentru un public care se uită la fiecare leu, au observat cum clienţii nu mai vor risipă nici de spaţiu, nici de buget. IMOPEDIA.ro prezintă povestea unui tânăr de 29 ani, care, devenind proprietarul unei locuinţe noi, a ajuns să scoată din buzunar lunar mai puţin decât chiria pentru un apartament vechi.

32251-galaxy-residence.jpgCând chiria ajunge să fie mai mare decât o posibilă rată la bancă, este momentul să te gândeşti la achiziţia unei locuinţe, spun unii specialişti. La această concluzie a ajuns şi Ciprian Panait, un tânăr de 29 ani, ce locuieşte de mai bine de zece ani în Bucureşti. Sătul de apartamentele altora şi motivat de intenţiile proprietarului de a-i mări chiria, s-a gândit să se mute la casa lui.

„Am locuit ani de zile în Berceni, cu chirie, în blocuri vechi. Anul acesta, proprietarul mi-a zis că din toamnă vrea 330 euro/lună pentru apartamentul cu două camere (de la 300 euro/lună, cât era chiria). M-am gândit că, de banii ăştia, pot să stau în casa mea, nu în a altuia”, explică Panait, angajat al unei firme de logistică.

Obişnuit de atâta vreme cu această parte a Bucureştiului, tânărul a început să studieze anunţurile imobiliare din zona de Sud. În scurt timp, a decis că viitorul cămin va fi într-un ansamblu rezidenţial nou, din Popeşti Leordeni – avantajele unei construcţii recente şi preţul scăzut au compensat scurta distanţă de cartierul Berceni.

„Am văzut multe locuinţe, în cele două luni de căutare. Mi-a rămas în minte un apartament cu două camere din ansamblul Galaxy Residence, ansamblu ce va fi finisat la sfârşitul acestui an. M-au cucerit preţul şi calitatea finisajelor, dar şi faptul că lucrările de construcţie sunt în grafic”, mărturiseşte Ciprian Panait.

Aflat în apropierea staţiei de metropu Dimitrie Leonida, ansamblul Galaxy Residence va fi compus din patru clădiri cu un regim mic de înălţime (P+4 etaje), beneficiind de un teren cu o suprafaţă de 6.000 metri pătraţi. Primul bloc cuprinde 32 locuinţe, cu suprafeţe între 31 mp-90 mp şi preţuri ce pornesc de la 28.900 euro, iar primii clienţi se vor muta peste două luni.

De la o chirie de 300 euro/lună, la rată de 190 euro/lună

Ciprian Panait a ales un apartament cu două camere, amplasat la etajul 1, cu o suprafaţă de 46,5 metri pătraţi utili, al cărui preţ de achiziţie a fost de 35.500 euro. Îndeplinind toate condiţiile de eligibilitate, tânărul a contractat un credit prin programul Prima Casă, iar rata a revenit la 190 euro/lună, simţitor sub chiria pe care o plătea pentru apartamentul din blocul vechi. Mai mult, deoarece îi legau câţiva ani de colaborare, proprietarul a acceptat să nu îi mărească chiria pentru cele câteva luni rămase.

„Mulţi tineri aleg să îşi cumpere o locuinţă nouă, apelând la programul Prima Casă. Rata ajunge să fie mult mai mică decât chiria pentru o locuinţă construită acum 30 ani, iar condiţiile sunt net superioare – la noi, garsonierele şi apartamentele se predau complet finisate, au centrală termică proprie, iar fiecare unitate locativă este racordată şi contorizată separat la toate utilităţile. Preţurile noastre încep de la 554 euro/mp, acceptăm mai multe modalităţi de plată, iar cumpărătorii cu bani cash beneficiază de un discount de 5%”,  încheie Claudiu Moisiev, dezvoltatorul Galaxy Residence.

NU RATA: Achiziţia unei locuinţe este însoţită de noi responsabilităţi. Ce aspecte trebuie să ia în calcul chiriaşul devenit proprietar?

 

30 October 2013