Cristian Petrescu, ministrul Dez­vol­tă­rii Regionale şi Turismului, vrea să continue programul Elenei Udrea de construire de locuinţe cu chirie pentru tineri, de data aceasta prin atragere de capital privat. Construcţia de case pentru tineri cu bani de la privaţi este necesară deoarece România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte condiţiile de locuire, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern postat pe site-ul instituţiei. Peste jumătate din populaţia ţării trăieşte în locuinţe supraaglomerate. Necesarul de locuinţe identificat depăşeşte 100.000.

23811-212739-bi-2008072716245112.jpgPrin acest program, statul pune la dispoziţia constructorului terenul, obţinut de ANL de la autorităţile lo­cale, pe care se ridică locuinţele, plă­teşte studiile de fezabilitate, de funda­mentare a deciziei de concesionare, do­cumentaţii de atribuire a contrac­telor, iar privatul vine şi construieşte. Investitorii privaţi urmează a primi în contrapartida locuinţelor realizate, o cotă-parte din chiriile încasate, însoţită de plata unor rate unitare periodice, ce urmează a fi rambursate, de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe din surse de la bugetul de stat, prin bugetul MDRT.

Apartamentul costă 45.000 de euro

Specialiştii din minister au făcut câteva calcule privind efortul financiar de la bugetul de stat pentru realizarea a 1.000 de apartamente cu două camere, suprafaţa construită desfăşurată de circa 90 de mp/ap şi o chirie de 113 euro/lună. MDRT a stabilit şi preţul maxim pentru metrul pătrat cons­truit: 450 de euro. In­ves­tiţia se ridică la peste 60 de milioane de euro, iar chiria este de 1.000 de euro pe an pentru fiecare apartament. Banii din chirie se vor împărţi în felul următor: 50% la bugetul de stat, 30% la constructor şi 20% la ANL.

Efortul financiar de la bugetul de stat este de 1,5 milioane de euro, inclusiv TVA, la care se adaugă va­loarea serviciilor de proiectare şi lucrări de construcţii montaj ce revine investitorului privat, care se ridică la peste 40 de milioane de euro, inclusiv TVA, potrivit Notei de fundamentare a actului normativ. Costurile de exploatare se ridică la 18 milioane de euro, cu TVA inclus, pentru 18 ani, iar sumele reţinute din chiriile colectate sunt de 400.000 de euro pe an, adică 7,2 milioane de euro pentru 18 ani. Prima plată efectuată de stat către investitorul privat este de 8 milioane de euro, iar următoarele plăţi unitare periodice se ridică la 4,5 milioane de euro pe an.

Şi Udrea a vrut să facă 100.000 de case

Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale, intenţiona să construiască 100.000 de locuinţe pentru tineri în perioada 2009-2012, adică de patru ori mai mult decât construiseră autorităţile în nouă ani înaintea ei. Udrea nu a reuşit să facă acest lucru deoarece intenţiona să construiască apartamentele cu banii strânşi din încasările din vânzarea apartamentelor ANL către chiriaşi, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

„Unul dintre obiectivele principale ale mandatului meu este ca în următorii trei ani să construiesc prin ANL locuinţe pentru cei aproximativ 100.000 de tineri”, spunea Udrea în 2009.  Spusele Elenei Udrea erau sus­ţinute de specialiştii din minister, care declarau că România are capaci­ta­tea de producţie a materialelor ne­cesare şi constructorii pentru re­a­lizarea celor 100.000 de apartamente. În perioada 2001-2009, prin ANL au fost construite 26.000 de locuinţe.

 

Sursa

9 March 2012