Dezvoltatorii, constructorii si producatorii de materiale nu vad cu ochi buni introducerea locuintelor de la stat in Programul guvernamental.

Includerea locuintelor construite de catre Agentia Nationala a Locuintelor (ANL) in Programul guvernamental Prima Casa este o masura gresita, deoarece schimba destinatia initiala a programului, considera atat constructorii, producatorii de materiale, cat si dezvoltatori din piata imobiliara.

Guvernul amesteca lucrurile

sursa:evz.roA doua etapa a Programului isi propune sa stimuleze constructiile de case si apartamente noi, insa constructorii considera ca vor fi din nou ocoliti de Prima Casa.

Acestia reclama faptul ca nu s-au clarificat inca o serie de aspecte, ramase in ceata inca de anul trecut, referitoare la posibilitatea de finantare a unor noi constructii. Mai mult, includerea locuintelor cu destinatie sociala de la ANL in acest Program pune sub semnul intrebarii intentiile reale ale autoritatilor.

Hotararea adoptata de Guvern acum doua saptamani, care vine cu modificari la prima varianta a Programului, prevede ca tinerii care stau in chirie in locuintele ANL pot achizitiona casa respectiva beneficiind si de facilitatile oferite la Prima Casa. In plus, Guvernul a modificat Legea privind infiintarea ANL prin reducerea de la trei ani la un an a perioadei minime de stat in chirie, dupa care tinerii pot opta pentru cumpararea locuintei de la stat.

Aceste apartamente sociale pentru tineri au avut ca destinatie persoane cu posibilitati modeste. Faptul ca dupa un an ar avea bani sa-si cumpere un astfel de apartament pune la indoiala modul in care au fost repartizate aceste locuinteì, a declarat Adriana Iftime, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC). Nu mai intelegem care e locuinta sociala si care e scopul Programului "Prima Casa". Se amesteca lucrurile , a completat Iftime.

Se promoveaza locuinte de calitate inferioara

Asociatia Producatorilor de BCA din Romania PRO BCA considera ca includerea locuintelor ANL in acest Program este o masura gresita. Pe de o parte plafonului total de garantare este mai mic decat in 2009, iar o parte din bani se va duce catre locuintele ANL deja construite. Al doilea aspect este ca acestea se incadreaza in segmentul caselor ieftine, care implica investitii minime, unde calitatea materialelor utilizate pierde din importanta, pretul mic fiind criteriul principal in alegerea materialelor.

Nivelul garantiei, stabilit la 70.000 euro pentru locuintele noi si la 75.000 euro pentru cumparatorii organizati in asociatii trebuia extins la 80.000 -100.000 euro, ceea ce ar fi fost in sprijinul inlaturarii limitelor impuse potentialilor cumparatori, cred membrii Asociatiei PRO BCA.




Sursa

3 March 2010