0-910-art_62893.jpgPretul apartamentelor bucurestene de clasa medie si mare se situeza la aproape acelasi nivel cu cele din Lyon, dar sunt considerabil mai mari decat cele din Marsilia sau Amsterdam.

Astfel, un clasament privind "Indicele Comparativ al Preturilor Locuintelor" plaseaza Romania la mijlocul topului, Bucurestiul situandu-se pe locul 26 dintre cele 51 de orase cuprinse in aceasta analiza. Studiul anual intocmit de compania americana Coldwell Banker Real Estate arata ca in Bublin un apartament din categoria mentionata se ridica la 2,13 milioane de dolari si la Milano - 1,91, in timp ce la polul opus cele mai ieftin mare oras este Bogota. Cu cei 607.200 de dolari per apartament, capitala autohtona a surclasat nejustificat de vizibil Cracovia sau Cairo, unde preturile sunt la jumatate fata de Bucuresti. Acesta nu este scump doar pe piata europeana, Capitala lasand in urma si Statele Unite, unde costul mediu al unui apartament de clasa ridicata este de 422.343 dolari, cu aproape 200.000 mai putin decat in Bucuresti.

 

Concentrare mare de investitori

Analizand ofertele de pe piata locala, acest tip de resedinta se regaseste cu precadere in zona central-nordica a Capitalei. In cazul provinciei, acest tip de oferte se aplica doar pentru vile din marile orase ale tarii. "Bucurestiul, fiind capitala, este de departe orasul cu preturile cele mai ridicate, motivatia principala fiind concentrarea mare de investitori ce dezvolta proiecte noi in Capitala, precum si cererea din ce in ce mai mare pentru acest tip de suprafete", spune Anda Marian, manager si international sales in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. Reprezentantul companiei apreciaza ca "tot mai multe familii care si-au imbunatit semnificativ modul de viata doresc sa se mute in resedinte cu suprafete mari; acestea impreuna cu cetatenii straini care se relocheaza".

Sursa

11 October 2007