Indexul imobiliar ZF arata ca iunie este prima luna de ieftinire a locuintelor de trei camere din Capitala, dupa doi ani de cresteri explozive.

Preturile apartamentelor de trei camere din Capitala construite intre 1980 si 1990 au scazut in medie cu 5% in iunie, pretul mediu pe metru patrat ajungand la 1.976 de euro, fata de 2.060 de euro in luna mai, arata indicele imobiliar realizat de ZF.

Totodata, comparativ cu inceputul anului s-a inregistrat o diminuare cu 2% a pretului mediu pe metru patrat, scaderea din luna iunie acoperind practic cresterile usoare din lunile anterioare.

Dincolo de scaderile de pret de aproape 20% inregistrate in zonele centrale, ieftiniri ale apartamentelor s-au inregistrat si in Dristor

 unde pretul a coborat in iunie cu 8%, la 140.000 de euro, fata de 152.000 de euro in mai, Iancului - reducere de 7% pana la 133.000 de euro fata de 142.000 de euro si Militari - ieftinire cu 7%, de la 139.000 de euro, la 130.000 de euro.

Singurele zone in care s-au inregistrat cresteri ale preturilor au fost Decebal, unde apartamentele s-au scumpit cu 2%, si Crangasi, unde s-a inregistrat un salt de 1% al pretului apartamentelor cu trei camere. La acelasi nivel de pret s-au pastrat locuintele vechi din zonele Alba Iulia, Mihai Bravu, Oltenitei si Unirii.

Scaderea inregistrata confirma previziunile mai multor agentii imobiliare care se asteptau la o schimbare pe piata imobiliara din Capitaa si a fost anticipata prin stagnarile sau cresterile minore inregistrate in perioada ianuarie - mai.

Potrivit Colliers, scaderea preturilor a fost observata inca din luna mai a acestui an. Indicele imobiliar al Colliers International a aratat ca in luna mai preturile au fost mai scazute cu 4,4% comparativ cu aprilie, iar pretul mediu pe metru patrat s-a situat la 1.892 euro.

Romania este printre putinele tari din Uniunea Europeana unde nu exista niciun index oficial al preturilor apartamentelor, insa Institutul National de Statistica, precum si Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) au in plan o astfel de analiza. Ei urmaresc sa colecteze datele necesare de la notari si agentii imobiliare. Totodata, si reprezentantii agentiilor imobiliare mai mici din Capitala au remarcat ca preturile apartamentelor au scazut cu 10-15% in acest an.

Datele confirma tendinta de la inceputul anului de usoara scadere a pretului locuintelor vechi din Capitala, atat pe fondul crizei financiare internationale, care a dus la o reducere a numarului de tranzactii inclusiv pe piata locala, dar mai ales ca urmare a crestereii dobanzii de referinta de catre Banca Nationala, precum si a deprecierii monedei nationale in raport cu euro.

 

Sursa

18 June 2008