Evaluatorii bancari au început să plaseze valoarea apartamentelor vechi oferite drept garanţie pentru credite ipotecare la jumătate din preţul cerut de proprietarii care vor să vândă imobilele respective, susţin anumite voci din piaţa imobiliară.

O motivaţie a acestui comportament este dată de faptul că băncile nu vor să ia în garanţie imobile cu un grad ridicat de uzură, în condiţiile în care un credit se întinde pe 30 de ani. Aceste situaţii se întâlnesc de obicei în cazul proprietăţilor mai scumpe de 70.000 de euro, care nu se încadreză în programul „Prima Casă".

„Proprietăţile pe care le deţin le aparţin şi sunt îndreptăţiţi să ceară pentru ele cât vor. De fapt, dacă este cineva care nu are nevoie de bani, ar trebui pur şi simplu să stea şi să aştepte vremuri mai bune. Dar situaţia prezentă («ridicăm preţurile, aşteptăm şi sperăm că vor reveni clienţii») va deveni un bumerang pentru proprietari, afectându-le interesele proprii pe termen lung. Pe deasupra va constitui o catastrofă pentru cei care ar fi dispuşi să vândă la preţurile de astăzi, dar i-au auzit pe ceilalţi şi au ridicat preţul, intrând în blocaj, chiar dacă aveau nevoie de bani", consideră Ilias Papageorgiadis, CEO-ul companiei de servicii imobiliare cu capital grec More Real Estate Services.

Cazuri izolate

Fenomenul nu poate fi generalizat la nivelul întregii pieţe imobiliare, însă constituie o pătură care tinde să afecteze comportamentul proprietarilor cu intenţie reală de vânzare. În majoritatea cazurilor, preţul cerut de proprietari se apropie de valoarea indicată de evaluatorul bancar, marjele de negociere variind între 10 şi 15%.

Cazurile în care preţul la care se încheie tranzacţiile cu apartamente depăşeşte valoarea de evaluare au devenit foarte puţine şi se învârt doar în jurul celor care au anumite interese vis-a-vis de proprietatea în cauză. Cei care se bazează pe nişte criterii subiective, legate de zonă, de prieteni sau altceva, sunt dispuşi să ofere un preţ peste valoarea dată de evaluatorul bancar" a subliniat Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.





Sursa

23 April 2010