Pentru majoritatea bucureştenilor achiziţia unui apartament nou rămâne o misiune aproape imposibilă, în condiţiile în care pentru proiectele din interiorul oraşului preţurile garsonierelor pornesc de la circa 60.000 de euro, arată o analiză a ZF.

16532-16-armonia-titan.jpgCu alte cuvinte, fără un salariu de cel puţin 600 de euro lunar este aproape imposibil de suportat o rată de circa 350 de euro la un împrumut de 57.000 de euro prin programul Prima casă, cu ajutorul căruia poate fi achiziţionată o garsonieră în Bucureştii Noi sau în Obor.

Potrivit celor mai recente informaţii de la Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu net în Capitală este de 1.864 lei (440 de euro), venituri din care nu poate fi susţinută decât eventuala achiziţie a unei garsoniere într-un bloc vechi de la marginea Bucureştiului.

Cât mai sunt preţurile apartamentelor noi?

Spre exemplu, firma de consultanţă imobiliară Real Time are spre vânzare apartamente în şapte complexuri noi de locuinţe din Bucureşti, în care cea mai ieftină locuinţă este o garsonieră cu un preţ de pornire de 57.000 de euro, cu TVA inclusă, aflată în proiectul Armonia din cartierul Titan.

În proiectul Metropolis Residence, din zona Bucureştii Noi, preţurile garsonierelor pornesc de la 62.000 de euro plus TVA, adică ceva mai mult de 65.000 de euro cu TVA inclusă, în timp ce în ansamblul Obor Towers de lângă primăria sectorului 2 preţurile garsonierelor încep de la 63.800 de euro plus TVA. Garsonierele de la Obor costă astfel cât un apartament cu două camere în complexul Optima din Titan.

Pe de altă parte, pentru familiile cu copii, în cele şapte proiecte promovate de Real Time, apartamentele cu trei camere au preţuri de minimum 95.000 de euro, inclusiv TVA, cât costă în proiectul Armonia din Titan. În aceste condiţii, piaţa apartamentelor noi rămâne parţial îngheţată, în condiţiile în care marea majoritate a locuinţelor aflate la vânzare au suprafeţe mari şi de regulă cel puţin trei camere.

Ce spun potenţialii clienţi?

"Am avut un dosar pentru Prima casă aprobat pentru suma de 52.000 de euro în prima fază. Am amânat însă decizia de a cumpăra un apartament din cauza condiţiilor impuse de bancă şi a faptului că preţurile sunt încă prea mari. Cine îşi închipuie că va putea negocia mai mult de 1.000-2.000 de euro la achiziţia unui apartament se înşală. Am văzut în decurs de trei luni cam 5-6 apartamente pe săptămână, în special vechi. Nu m-am orientat spre cele noi deoarece sunt fie prea scumpe, fie sunt prost plasate", spune Alexandra D., care câştigă lunar peste 600 de euro.

În Capitală mai sunt câteva mii de apartamente nevândute doar în ansamblurile mari, finalizate în perioada 2008-2010 în diverse zone ale oraşului.

Astfel, în complexul Monaco din Berceni mai sunt disponibile circa 200 de locuinţe cu preţuri pornind de la 80.000 de euro cu tot cu TVA pentru apartamentele cu două camere. Pe de altă parte, în complexul Citadella din Titan mai sunt disponibile 140 de apartamente cu preţuri pornind de la 47.400 de euro plus TVA pentru o garsonieră de 40 de metri pătraţi utili. Cumpărătorii trebuie să ia în calcul şi faptul că ratele bancare sunt calculate la o dobândă variabilă, în funcţie de indicatorii Robor sau Euribor, dar şi taxele de administrare şi întreţinere a apartamentelor, care pot ajunge iarna chiar şi la 200-300 de euro lunar.


Sursa

21 February 2011