Contrar opiniei generale, ansamblurile rezidenţiale abia începute sau cele la care se lucrează în ritm alert îşi găsesc destui cumpărători chiar şi în prezent.

13850-21main.jpgDezvoltatorii care au început în ultimele luni să ridice blocuri de apartamente o fac din surse proprii. Asta înseamnă că finalizarea lucrărilor nu mai depinde de banii daţi înainte de cumpărători şi nici de banii de la bănci. Aceste ansambluri începute de curând au mare parte din apartamente deja vândute.


La prima vedere, am putea spune că românii nu s-au săturat de „ţepele" dezvoltatorilor, având în vedere că se cumpără şi acum apartamente care încă nu există. Faţă de perioada de boom există însă nişte diferenţe importante. Achiziţiile „off plan" sau cele pe proiecte în faze incipiente din prezent diferă substanţial de cele făcute în urmă cu 3-4 ani, din mai multe puncte de vedere. Cea mai importantă diferenţă este aceea că dezvoltatorii de la care se rezervă sau se antecontractează apartamen­te­le nu se bazează pe banii cum­pă­ră­torilor sau ai băncilor, ci pe banii din buzunarul propriu. „Antecontrac­tanţii preferă blocuri de mici dimensiuni, care se finalizează foarte ra­pid, adică în cel mult un an, spre deosebire de trecut, când se antecontractau apartamente în dezvoltări de mare amploare, cu finalizare în doi-trei ani", a declarat Gabriel Voicu, consultant în cadrul diviziei imobi­liare a Volksbank.

În plus, construcţia din fonduri proprii îi face mai flexibili pe aceşti de­veloperi. „Dezvoltatorii acestor pro­iecte acceptă acum avansuri mai mici faţă de anii trecuţi sau chiar rate pe perioada construcţiei şi du­pă", adaugă Voicu. Antecontractele de acum pentru apartamentele pro­iectelor în lucru nu se mai fac cu ochii închişi. Cumpărătorul se inte­re­sează în prezent dacă respectivul dezvoltator a mai construit şi dacă ansamblul e lângă utilităţi, nu în plin câmp. Nimeni nu mai dă toţi ba­nii acum pe ceva inexistent, ci doar o parte, cât mai mică. Nici presiuni din partea dezvoltatorului nu există în acest sens, ca în trecut. Dăm în continuare câteva exemple de complexuri noi, în diverse stadii de execu­ţie, proiecte care sunt vândute par­ţial sau chiar în întregime.

Maior Coravu - Central Apartments

Acest proiect din Piaţa Muncii nu e nici măcar la stadiul de groapă. Mai precis, abia acum se demolează clădirea unde ar urma să se ridice blocul. Cu toate acestea, s-au rezervat deja opt apartamente din cele 10 pe care le va avea proiectul. Moda­lităţile de plată sunt următoarele: 2.000 de euro rezervarea, 25% din preţ avansul corelat antecontractului şi 75% la livrare. Preţurile pornesc de la aproximativ 45.000 de euro plus TVA garsoniera şi 77.000 de eu­ro plus TVA apartamentul cu două camere. Rezervările se vor transforma în antecontracte când va fi gata fundaţia.

Vatra Luminoasă, våndut

Ansamblul de trei etaje din apro­pierea bulevardului Mihai Bravu are deja toate apartamentele antecon­trac­tate. Asta chiar dacă şantierul nu e gata, fiind în prezent la stadiul de compartimentări şi finisaje. Acest bloc este construit de acelaşi dezvol­tator din Maior Coravu. Ansamblul are apartamente de două camere, la un preţ de aproape 80.000 de euro plus TVA.

Vitan Central Apartments

Situat în zona mall-ului Vitan, complexul de şase etaje plus mansar­dă are deja antecontractate 30 din cele 52 de apartamente de două şi trei camere. Lucrările sunt la stadiul de structură, care e aproape finali­za­tă. De asemenea, se lucrează la compartimentări şi finisaje. Preţurile pornesc de la 77.500 de euro la apar­tamentele de două camere şi de la 92.000 de euro la cele de trei camere, la care se adaugă TVA de 5%.

Umbra lui Pacepa pe rezidenţial

Pe locul fostei case a lui Mihai Pacepa de pe Aleea Alexandru se sa­pă de zor la fundaţia unui ansamblu rezidenţial. Dacă Universitatea de Ar­hitectură opta în urmă cu doi ani pentru păstrarea casei ca fiind un „imo­bil care trebuie să beneficieze de protecţie medie", Direcţia de Cul­tură Bucureşti a emis aviz de des­fiin­ţare a casei vestitului spion ro­mân. Astfel, în prezent, pe locul de lângă Ambasada Poloniei se construieşte un bloc cu patru etaje şi al cincilea retras, având două subso­luri care vor adăposti 36-40 de lo­curi de parcare pentru cele 18 apar­tamente. Aces­te apartamente vor avea între 180 şi 200 mp şi sunt toate rezervate.

Aproape de Cora Lujerului

Pe strada Dreptăţii din cartierul Militari al Capitalei, chiar între două blocuri construite în anii '80, au în­ceput în urmă cu două luni lu­crările la un nou bloc, dar au avan­sat atât de rapid încât nu s-au oprit la nu­mărul de etaje înscris pe pa­noul din faţa şantierului. Mai precis, în pre­zent se lucrează la mansarda superioară etajului patru, chiar dacă pe panou scrie P + 2 E. Fiind însă bine poziţionat şi cu utilităţile la poartă, blocul are deja antecontractanţi pentru o parte din garso­nie­­re şi apartamentele de două came­re. Clădirea, la care se lucrează în ritm alert, va avea 22 de apartamen­te cu două ca­mere şi şase garsonie­re. O garsonie­ră aici porneşte de la 38.000 de euro cu TVA inclus, iar un apartament de două camere porneş­te de la 66.000 de euro. Aces­te pre­ţuri presupun li­vra­rea apartamen­tu­lui fără anumite facilităţi, aspecte care dife­ră de la caz la caz. Mai precis, preţul nu include gresia pentru anumite unităţi, iar pentru altele nu include obiecte sa­ni­tare sau prize, lăsând noului proprie­tar alegerea şi cum­pă­rarea acestora.

Fundeni Residence

Ansamblul dintre Dragonul Roşu şi Şoseaua Fundeni a găsit do­ritori pentru 14 apartamente din cele 35. Pri­mele şapte apartamente au fost an­tecontractate încă din faza de struc­tură. În prezent, se lucrează la compartimentări şi finisaje. Com­ple­xul are garsoniere cu preţuri por­nind de la 47.000 de euro cu TVA in­clus şi apartamente de două camere cu preţuri de la 59.000 de euro cu TVA inclus.

Privilegio, un ansamblu central în Braşov

Spaniolii de la Volumetric au ales să intre în România prin Braşov. Aceştia au început în toamna anului trecut complexul Privilegio, un ansamblu de 11 etaje şi 156 de apartamente. Structura şi compartimentările sunt deja gata, iar primul etaj este complet finisat. Şi acest dezvoltator a construit cu fonduri proprii şi a reuşit să găsească deja antecontractanţi pentru 15 apartamente. „Unul dintre clienţi a ales achiziţia prin cont escrow", a declarat Dan Fleşariu, directorul gene­ral al Volumetric. Dezvoltatorul mai este prezent în Spania şi în Polonia. În Ro­mânia, mai pregăteşte un proiect în Braşov şi unul în Piteşti, unde are deja auto­rizaţie de construire pe un teren din apropierea parcului Găvana. Spaniolii mai vizează şi achiziţia unui teren pentru construcţia unui ansamblu în Bucureşti.

Sursa

27 September 2010